Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αμυνθούν μετά την επίθεση στο Ιράκ»

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αμυνθούν μετά την επίθεση στο Ιράκ»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι θεωρούν πως είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, έπειτα από την επίθεση με ρουκέτα την περασμένη εβδομάδα εναντίον της ιρακινής αεροπορικής βάσης Άιν αλ-Σάντα…

Η βάση στεγάζει αμερικανικές, ιρακινές δυνάμεις και δυνάμεις του συνασπισμού.

Αυτά δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Μιλώντας στην εκπομπή του δικτύου ABC “This Week”, ο Όστιν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το Ιράκ να ερευνήσει γρήγορα το περιστατικό στη βάση, στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, και να προσδιορίσουν ποιος ευθύνεται. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως η επίθεση ταιριάζει με το προφίλ ενός πλήγματος από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

“Θα χτυπήσουμε, αν αυτό νομίζουμε πως πρέπει να κάνουμε, σε χρόνο και τόπο δικής μας επιλογής. Απαιτούμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας”, είπε ο Όστιν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει διαμηνυθεί στο Ιράν ότι μια ανταπόδοση των ΗΠΑ δεν θα συνιστούσε κλιμάκωση, ο Όστιν είπε πως το Ιράν είναι πλήρως ικανό να αξιολογήσει το πλήγμα και τις ενέργειες των ΗΠΑ.

“Αυτό που θα πρέπει να βγάλουν ως συμπέρασμα είναι, πάλι, πως θα προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας και η απάντησή μας θα είναι μελετημένη. Θα είναι κατάλληλη”, είπε ο Όστιν. “Ελπίζουμε να διαλέξουν να κάνουν τα σωστά πράγματα”.

Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, όμως ένας Αμερικανός εργολάβος πέθανε έπειτα από “καρδιακό επεισόδιο” ενώ προσπαθούσε να προστατευθεί από τις ρουκέτες, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δέκα ρουκέτες έπεσαν στη βάση, αλλά το Πεντάγωνο ήταν πιο επιφυλακτικό κάνοντας λόγο για δέκα “προσκρούσεις”. Είπε πως οι ρουκέτες φαίνεται να εκτοξεύθηκαν από διάφορα σημεία ανατολικά της βάσης, η οποία είχε αποτελέσει επίσης πέρυσι στόχο επίθεσης βαλλιστικού πυραύλου απευθειας από το Ιράν.

Δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων σε συνοριακό σημείο ελέγχου στη Συρία που χρησιμοποιείται από υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, περιλαμβανομένων των Κατάιμπ Χεζμπολάχ και Κατάιμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, τον Φεβρουάριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις