Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ θέλουν τους S400 της Τουρκίας στην Ουκρανία – Αποκάλυψη New York Times

Οι ΗΠΑ θέλουν τους S400 της Τουρκίας στην Ουκρανία – Αποκάλυψη New York Times

Πρόταση των ΗΠΑ στην Τουρκία να στείλουν στην Ουκρανία τους S-400 που έχει αγοράσει από τη Ρωσία, αποκαλύπτουν οι New York Times. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον δίνει ως αντάλλαγμα στην Άγκυρα την «επιστροφή» της στο πρόγραμμα των F-35!

Το σενάριο της αποστολής των S-400 που έχει (αναξιοποίητους) η Τουρκία στην Ουκρανία «κυκλοφορεί» στα αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times, Ντέιβιντ Σάνγκερ, η πρόταση έχει γίνει από τις ΗΠΑ, αλλά η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλει η Τουρκία το αντιαεροπορικό / αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία. Αν η Άγκυρα δεχτεί, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ως αντάλλαγμα το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35.

Από το πρόγραμμα, δηλαδή, από το οποίο εκδιώχθηκε η Τουρκία όταν είχε αγοράσει από τη Ρωσία τους S-400!

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας (…) Η ιδέα προέκυψε όταν η Γουέντι Ρ. Σέρμαν, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Η Σέρμαν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συζητήσεις της», αναφέρουν οι Times. 

Πάντως, το σενάριο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Και αυτό, κυρίως, γιατί αν η Τουρκία δεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ, θα προκαλούσε σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις