Κόσμος

Οι πιλότοι έφταιγαν για τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο ήταν ο Μπόρις Τραϊκόφσκι

Μία σειρά από σφάλματα των πιλότων οδήγησαν στο αεροπορικό δυστύχημα κατά το οποίο σκοτώθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι και οκτώ ακόμη άτομα στη Βοσνία το 2004, σύμφωνα με το πόρισμα διεθνούς έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το πόρισμα επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της αρχικής έρευνας που είχαν πραγματοποιήσει οι βοσνιακές αρχές αμέσως μετά το δυστύχημα.

“Πολλά συστηματικά σφάλματα των πιλότων συνετέλεσαν στην πτώση του αεροσκάφους”, δήλωσε ο Ομέρ Κουλίτς, ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής που πραγματοποιεί την έρευνα τα τελευταία δύο χρόνια.

Το δυστύχημα στις 26 Φεβρουαρίου 2004 σημειώθηκε όταν το αμερικανικής κατασκευής δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Beechcraft King Air 200 επιχείρησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μοστάρ, στη νότια Βοσνία, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο 47χρονος τότε Τραϊκόφσκι, έξι από τους στενότερους συμβούλους του και οι δύο πιλότοι, σκοτώθηκαν ακαριαία. Οι απανθρακωμένες σοροί τους εντοπίστηκαν στα συντρίμμια την επόμενη μέρα έπειτα από αναζήτηση των τοπικών αρχών και των μελών της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης.

Το αεροπλάνο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Μοστάρ, γεμάτη εγκαταλελειμμένες νάρκες από την εποχή του πολέμου της Βοσνίας, την περίοδο 1992-1995.

Μετά το δυστύχημα κυκλοφόρησαν φήμες ότι το προεδρικό αεροσκάφος ενδεχομένως να είχε γίνει στόχος επίθεσης.

Το 2012, ο Ιγκνιάτ Παντσέφσκι, ο δικηγόρος της οικογένειας ενός από τους προεδρικούς συμβούλους που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί από μαχητικό αεροσκάφος και ότι ο πρόεδρος, οι σύμβουλοί του και το πλήρωμα σκοτώθηκαν στο έδαφος.

Μετά τις δηλώσεις του, η σκοπιανή κυβέρνηση διέταξε νέα εισαγγελική έρευνα και ζήτησε από τις βοσνιακές αρχές να πράξουν το ίδιο.

Ο Κουλίτς δήλωσε σήμερα ότι στο αεροδρόμιο του Μοστάρ (ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας του βρισκόταν στα χέρια Γάλλων της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης) δεν λειτουργούσε το ραντάρ και ότι οι πιλότοι δεν έπρεπε να έχουν επιχειρήσει να προσγειωθούν εκεί.

“Οι πιλότοι θα έπρεπε απλώς να έχουν κατευθύνει το αεροπλάνο προς το Ντουμπρόβνικ (στη νότια ακτή της Αδριατικής) ή προς το Σαράγεβο”, είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Ένας άλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η υπηρεσία πολιτικών αερομεταφορών της ΠΓΔΜ είχε δώσει άδεια πτήσης παρότι το αεροπλάνο δεν είχε υποβληθεί στην τακτική τεχνική συντήρηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πούτιν προσκαλεί δυτικούς πολέμιους της woke ατζέντας να μείνουν στη Ρωσία: Βίζα σε όσους «τιμούν τις παραδοσιακές ρωσικές ηθικές αξίες»
Το «Anti-Woke-Βίζα», όπως λέγεται ανεπίσημα το πρόγραμμα των θεωρήσεων βάσει κοινών αξιών, ξεκίνησε ο πρόεδρος Πούτιν τον Αύγουστο του 2024
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Τα τελευταία λόγια των πιλότων πριν την συντριβή του Air India - «Σταμάτησε η τροφοδοσία καυσίμων, πέφτουμε, βοήθεια»
Το προκαταρκτικό πόρισμα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα για τα αίτια και δεν αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία
Τρεις νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Clan del Golfo στην Κολομβία - Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών
«Εκτιμάται ότι εξαιτίας των τεσσάρων αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας, έχουν εξοντωθεί περίπου 30 - 40 μέλη της Clan del Golfo», ανέφερε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας
Πράκτορες της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL) συνοδεύουν επτά πρώην μέλη των FARC της εγκληματικής οργάνωσης Clan del Golfo, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά