Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το Αιγαίο πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ – «Συμμαζέψου Ελλάδα»

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το Αιγαίο πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ – «Συμμαζέψου Ελλάδα»

Σε μία τεντωμένη κλωστή φαίνεται να ισορροπούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, στο οποίο έχει επιδοθεί -για ακόμα μια φορά- η Άγκυρα. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία φιλοξενούν τις πρόσφατες «προειδοποιήσεις» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυναμιτίζοντας το κλίμα που επικρατεί στο Αιγαίο. 

Τα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων στην Τουρκία είναι γεμάτα από αποσπάσματα των πρόσφατων δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να «συμμαζευτεί» και τόνισε ότι η Άγκυρα «δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο».

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επιχειρεί να διατηρήσει η γείτονα είναι το πρωτοσέλιδο της Türkiye όπου έχει κεντρικό θέμα με τίτλο «Συμμαζέψου Ελλάδα», ενώ γράφει ότι «ο Αρχιστράτηγος φόρεσε την στολή και έκανε την τελευταία προειδοποίηση». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται όμως και τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων στην Τουρκία. Η Hürriyet έχει εκτενές δημοσίευμα με κεντρική φωτογραφία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τίτλο «Δεν κάνω πλάκα». «Ελλάδα συμμάζεψε τα μυαλά σου!» γράφει η Yeni Safak, κάνοντας λόγο για πολύ σκληρή ανακοίνωση από τον Τούρκο πρόεδρο. 

Ο Ερντογάν, όπως γράφει η εφημερίδα Sabah, στέλνει μήνυμα στους Έλληνες «Συμμαζευτείτε! Δεν κάνω πλάκα» και παρουσιάζει τον Αρχιστράτηγο Ερντογάν, καθώς έτσι αποκαλούν τον πρόεδρο στην Τουρκία σε περίπτωση πολέμου. «Δεν κάνουμε πλάκα» αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της η Milliyet, έχοντας φωτογραφίες από την αποβατική άσκηση EFES.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ερντογάν: «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά»

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (09.06.2022) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην Σμύρνη για να παρακολουθήσει την αποβατική άσκηση EFES και εξαπέλυσε ευθείες απειλές προς την Ελλάδα, λέγοντας: «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά. Δεν κάνω πλάκα!». 

Σε αναρτήσεις του, επίσης, στο Twitter, ο πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε στα ελληνικά ότι «προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Και συνέχισε: «Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών…. δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν.»

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις