Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Οι πρώτες εικόνες μέσα από τον Πύργο της κόλασης του Λονδίνου [vid, pics]

Οι πρώτες εικόνες μέσα από τον Πύργο της κόλασης του Λονδίνου [vid, pics]

Είναι οι πρώτες εικόνες μέσα από τον Πύργο Grenfell στο Λονδίνο, που τα ξημερώματα της Τετάρτης (14.06.2017) τυλίχθηκε στις φλόγες και παρέσυρε στο θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Οι πυροσβέστες κατάφεραν μόλις σήμερα, 24 και πλέον ώρες αφού ξέσπασε η φωτιά, να φτάσουν στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου και ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί πόσοι από εκείνους που παγιδεύτηκαν στο κτίριο έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το σίγουρο είναι πως ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, εγκλωβίστηκαν στους τελευταίους ορόφους του μοιραίου πύργου και δεν μπόρεσαν να βγουν από το κτίριο.

Τις εικόνες της φρίκης μέσα από το 24όροφο κτίριο που έγινε πύρινος “τάφος” για τουλάχιστον 17 ανθρώπους κατέγραψε ο 42χρονος ζωγράφος Hassan Kaissi, που έσπευσε στο κτίριο για να βοηθήσει τους πυροσβέστες. Αποτυπώματα στους καρβουνιασμένους τοίχους, νερά να τρέχουν στις σκάλες, υπάρχοντα των ενοίκων που βρέθηκαν στο πάτωμα.

Ο Kaissi, που ζει στην περιοχή κοντά στον Πύργο, βρέθηκε αμέσως στο σημείο όταν έμαθε για τη φωτιά και μπήκε στη μάχη για να δώσει κι εκείνος μια χείρα βοηθείας στους πυροσβέστες. Ο 42χρονος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, μένει σχεδόν 1,5 χιλιόμετρα από το Grenfell, πέρασε 5,5 ώρες βοηθώντας τους πυροσβέστες και τους ενοίκους που χρειάζονταν βοήθεια.

Αφού βοήθησε όποιον χρειαζόταν, κατέγραψε τα πλάνα από την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά. Ξεκινά την καταγραφή από το πάρκινγκ του κτιρίου και περπατά προς το εσωτερικό, μέσα από συντρίμμια και αποκαΐδια, ενώ ανεβαίνει και μια σκάλα, από την οποία τρέχει νερό.

 

Ο Hassan Kaissi έμαθε από την αδερφή του για τη φωτιά. Αμέσως, μπήκε στο αυτοκίνητό του κι άρχισε να κατευθύνεται στο σημείο. Όταν έφτασε, είδε έναν φίλο του και εκείνος του είπε πως μέσα στο κτίριο ήταν μια οικογένεια γνωστών του. «Δεν θα μπορούσα να ζήσω με τον εαυτό μου αν δεν έκανα κάτι και αποφάσισα να πηδήξω τα κιγκλιδώματα. Είδα μια πόρτα, την άνοιξα και μπήκα στο κτίριο. Κόσμος ούρλιαζε παντού.

Προσπάθησα να ανέβω τις σκάλες, αλλά ένας πυροσβέστης με σταμάτησε και μου είπε να μην προχωρήσω γιατί θα έπρεπε να σώσει κι εμένα. Δεν προχώρησα και δυο λεπτά μετά ένα κομμάτι έπεσε ακριβώς στο σημείο όπου στεκόμουν», περιέγραψε ο 42χρονος άνδρας.

«Πολλοί πυροσβέστες έλεγαν ότι δεν είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο» περιέγραψε ο Kaissi, ένας από τους πολλούς πολίτες που έσπευσαν στον φλεγόμενο Πύργο για να βοηθήσουν όπως και όσο μπορούσαν.

Η Μέι στον Πύργο της κόλασης

Στον Πύργο Grenfell βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (15.06.2017) η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, που μίλησε με τους πυροσβέστες που εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να βρουν όσους αγνοούνται.

Η Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ενδελεχούς δημόσιας έρευνας για να βρεθεί η αιτία της φωτιάς αλλά και να διαπιστωθεί αν έχουν βάσει οι καταγγελίες για παρατυπίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακαίνισης και κατά πόσο αυτό έπαιξε ρόλο στην τραγωδία.

«Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος θέλει απαντήσεις και είναι απολύτως σωστό και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα δίνω την εντολή για ενδελεχή δημόσια έρευνα για αυτή την καταστροφή. Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη, πρέπει να έχουμε μια εξήγηση. Ο κόσμος πρέπει να λάβει απαντήσεις, η έρευνα θα τις δώσει», τόνισε η Μέι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε