Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Οι Ρεπουμπλικάνοι στοχοποιούν τον Σιφ που πρωτοστατεί στην έρευνα παραπομπής του Τραμπ

Οι Ρεπουμπλικάνοι στοχοποιούν τον Σιφ που πρωτοστατεί στην έρευνα παραπομπής του Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα δρομολογήσουν την διεξαγωγή ψηφοφορίας για να καταδικάσουν επίσημα την στάση του Δημοκρατικού βουλευτή, Άνταμ Σιφ, όταν επιστρέψουν από την διακοπή των εργασιών του σώματος, σύμφωνα με το Politico.

Πρόκειται για το πιο επιθετικό μέτρο που δρομολογούν στο πλαίσιο μορφοποίησης μιας στρατηγικής αντεπίθεσης απέναντι στους Δημοκρατικούς και στην δρομολογούμενη παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, πρόκειται για μία συμβολική κίνηση, η οποία δεν θα γίνει αποδεκτή από την Βουλή των Αντιπροσώπων που βρίσκεται υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Δημοκρατικών.

Την κίνηση αυτή, υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και μερικοί από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του προέδρου Τραμπ στο Κογκρέσο. Μεταξύ αυτών, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, αλλά και το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στο ίδιο νομοθετικό σώμα, Στιβ Σκαλίς.

“Πρόκειται να εφαρμόσουμε τα περιορισμένα εργαλεία που έχουμε ως μειοψηφία και θα πολεμήσουμε για να φτάσουμε στην αλήθεια και να φέρουμε [τον Σιφ] αντιμέτωπο με τις πράξεις του,” δήλωσε ο Σκαλίς σε μία συνέντευξή του.

Η ιδέα να δαιμονοποιήσουν τον Σιφ που είναι πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και έχει ηγετικό ρόλο στην έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, μέσω της δημιουργίας “πολιτικής ομίχλης” για τον Αμερικανό πρόεδρο, αναδεικνύει την βαθιά άρνηση των Ρεπουμπλικάνων, να αποφανθούν αν ήταν ή όχι σωστό για τον πρόεδρο Τραμπ να ζητήσει από την Ουκρανία την διεξαγωγή έρευνας για έναν πολιτικό του αντίπαλο.

Επιπρόσθετα, οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ στην Γερουσία προσπαθούν να στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε οτιδήποτε εκτός της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

 

Από την άλλη μεριά, χωρίς να έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κεντρικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κατάστασης από τον Λευκό Οίκο, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων δρομολογούν πρωτοβουλίες από τα υπονοούμενα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει μετατρέψει τον Σιφ σε “σάκο του μποξ” στο πλαίσιο της πολιτικής μάχης για την παραπομπή του.

Έτσι, ένα άλλο ζήτημα στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνουν την προσοχή τους, είναι η εμπλοκή που είχε ο Σιφ, πριν από την δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Όπως έγινε γνωστό τα τελευταία 24ωρα στην Ουάσινγκτον, οι δικηγόροι του πληροφοριοδότη απορρίπτουν κάθε υπόθεση ότι ο πελάτης τους συνεργάστηκε με ένα μέλος του Κογκρέσου για να συγγράψει την καταγγελία του, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ABC News.

“Ο πληροφοριοδότης έγραψε την καταγγελία από μόνος του. Ο δικηγόρος Άντριου Μπακάτζ έδωσε οδηγίες για την διαδικασία, αλλά δεν είχε εμπλοκή στην συγγραφή του εγγράφου, αλλά και δεν το διάβασε μετά την συγγραφή του,” δήλωσε στο ABC News ο Μαρκ Ζέιντ, ένας από τους δικηγόρους του πληροφοριοδότη.

“Πραγματικά, κανένας από τη νομική ομάδα δεν διάβασε την καταγγελία, πριν από την δημοσιοποίησή της από το Κογκρέσο. Για να είμαστε ισότιμα ξεκάθαροι, κανένα μέλος του Κογκρέσου ή στέλεχος του προσωπικού του δεν είχε κάποια πρόσβαση σε αυτή ή την διάβασε πριν την κατάθεσή της, στον Γενικό Επιθεωρητή της Κοινότητας των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ.”

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Άνταμ Σιφ, προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο πληροφοριοδότης επικοινώνησε με την επιτροπή, πριν να γνωστοποιηθούν ανησυχίες για ενδεχόμενες παραβάσεις, στον γενικό επιθεωρητή.

“Όπως έχει γίνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις, με άλλους πληροφοριοδότες με τις επιτροπές του Κογκρέσου να βρίσκονται υπό ρεπουμπλικανικό, αλλά και δημοκρατικό έλεγχο, ο πληροφοριοδότης ήρθε σε επικοινωνία με την επιτροπή, ζητώντας οδηγίες για το πως να αναφέρει πιθανές παραβάσεις στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της Κοινότητας των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ,” σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της επιτροπής, Πάτρικ Μπόλαντ.

“Σε εφαρμογή της πάγιας διαδικασίας, το προσωπικό της επιτροπής συμβούλευσε κατάλληλα τον πληροφοριοδότη να επικοινωνήσει με τον (αρμόδιο) γενικό επιθεωρητή, αλλά και να αναζητήσει νομικές συμβουλές,” ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις