Κόσμος

Οι τζιχαντιστές σκότωσαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους μέσα στο Νοέμβριο!

Οι ομάδες των τζιχαντιστών σκότωσαν 5.042 ανθρώπους τον Νοέμβριο, κάτι που αποδεικνύει ότι τα κινήματα αυτά είναι «πιο ισχυρά από ποτέ», σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ιράκ κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των θυμάτων και ακολουθούν η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Συρία, όπως αναφέρει η έρευνα που διενεργήθηκε από κοινού από το BBC World Service και το κέντρο έρευνας για τη ριζοσπαστικοποίηση του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου (ICRS).

Συνολικά καταγράφηκαν 664 επιθέσεις. Δεκαέξι διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ή θεωρήθηκαν υπεύθυνες, το 60% εκ των οποίων δεν έχει καμία σχέση με την αλ Κάιντα, την τρομοκρατική οργάνωση που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν ο μεγαλύτερος εχθρός της διεθνούς κοινότητας, υπογράμμισε η έρευνα.

Σχεδόν οι μισές επιθέσεις, το 44%, ήταν έργο του Ισλαμικού Κράτους που δρα κυρίως στη Συρία και το Ιράκ. Η οργάνωση αυτή ευθύνεται για 2.206 θανάτους σε 308 επιθέσεις. Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία είναι στη δεύτερη θέση με 801 νεκρούς σε 30 επιθέσεις.

Οι αριθμοί αυτοί είναι «εκπληκτικοί αν σκεφτεί κανείς ότι πριν τρία χρόνια ο δυτικός κόσμος είχε πει “έχει τελειώσει. Η αλ Κάιντα βρίσκεται σε παρακμή, είναι νεκρή, την έχουμε κερδίσει στρατηγικά”», σχολίασε ο Πέτερ Νόιμαν, ερευνητής του Κινγκς Κόλετζ.

«Όλος ο κόσμος πίστευε ότι η Αραβική Άνοιξη θα φέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τώρα έχουμε ένα τζιχαντιστικό κίνημα σε μέρη του κόσμου όπου δεν μπορούσαμε ποτέ να σκεφτούμε ότι θα εμφανιζόταν» τέτοιο, πρόσθεσε ο Νόιμαν.

 Πάντως οι συντάκτες της έρευνες αναγνωρίζουν του περιορισμούς της, κυρίως σε ένα περιβάλλον εμφύλιου πολέμου όπου είναι δύσκολο να αποδοθούν κάποιες ενέργειες σε μια συγκεκριμένη ομάδα και η συλλογή πληροφοριών είναι δύσκολη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη WSJ: Ο Πιτ Χέγκσεθ είχε σχέδιο «βόμβα» για μείωση αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη – Το μπλόκο του Μάρκο Ρούμπιο
Ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ είχε προετοιμάσει νέες περικοπές στην Ευρώπη, πέραν αυτών που είχαν προηγηθεί σε Πολωνία και Ρουμανία, αλλά τελικά απορρίφθηκε
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ
Εξέλιξη – θρίλερ στο Μονακό: Στη Γερμανία εντοπίστηκε η γυναίκα που καταζητείται για την έκρηξη με στόχο τον Ουκρανό ολιγάρχη – Ντύθηκε άντρας
Οι αρχές του Μονακό ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη (02.07.2026) ότι τυτοποιήθηκε πρόσωπο ως ύποπτο για την επίθεση στον Ουκρανό Βαντίμ Γερμολάεφ με παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα
Αστυνομία στο Μονακό