Κόσμος

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα που είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά

Επίθεση δέχθηκε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με σημαία Λιβερίας, που ανήκει στην Hapag-Lloyd  – πιθανότατα από τους Χούθι – σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων βόρεια του λιμανιού Μόκα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε η βρετανική εταιρία ασφάλειας ναυσιπλοΐας Ambrey σε ενημερωτικό σημείωμα νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (15.12.2023) το πρωί.

Το πλοίο Al Jasrah ταξίδευε νότια μέσω του στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στη νότια Ερυθρά Θάλασσα όταν επλήγη από βλήμα, το οποίο προκάλεσε πυρκαγιά στο κατάστρωμα, ενώ ένα εμπορευματοκιβώτιο έπεσε στη θάλασσα, ανέφερε η Ambrey. Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό, ωστόσο οι… Χούθι θεωρούνται ύποπτοι.

«Γνωρίζουμε ότι κάτι που εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι της Υεμένης έπληξε πλοίο το οποίο υπέστη ζημιές και στο οποίο αναφέρθηκε πυρκαγιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

«Η Hapag-Lloyd θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Hapag-Lloyd χωρίς να κάνει άλλο σχόλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marine Traffic, το πλοίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά και ο προορισμός του ήταν η Σιγκαπούρη.

Οι Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, επιτίθενται σε σκάφη που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και εξαπολύουν πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα πριν από δύο μήνες, σε μια εκστρατεία που σύμφωνα με τους ίδιους έχει στόχο τη στήριξη των Παλαιστινίων.

«Οι Χούθι απειλούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης «αποτελούν υπαρκτή απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στη Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε σήμερα στο Τελ Αβίβ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους τους στην περιοχή για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σε ξεχωριστή αναφορά σήμερα, η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) δήλωσε ότι έλαβε ενημέρωση για ένα μικρό σκάφος με 10 επιβαίνοντες που δήλωσαν ότι ανήκουν στις αρχές της Υεμένης και οι οποίοι έδωσαν εντολή σε σκάφος να αλλάξει ρότα κοντά στο Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, 50 ναυτικά μίλια βόρεια της Μόκας.

Σε άλλη αναφορά, η UKMTO δήλωσε ότι έλαβε ενημέρωση ότι σκάφος επλήγη από άγνωστο αντικείμενο δυτικά του υεμενίτικου λιμανιού Χοντέιντα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε αυτό, χωρίς όμως να προκληθούν τραυματισμοί.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι ενημερώσεις αυτές αφορούσαν το ίδιο περιστατικό.

Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Βιετνάμ νικητής της «ρωσικής Eurovision» στη Μόσχα - Αποχώρησε η ελληνικής καταγωγής Vassy μετά από πιέσεις
Το Βιετνάμ κατέκτησε το Σάββατο στη Μόσχα την Intervision, την ρωσική εκδοχή της Eurovision – Η ελληνικής καταγωγής Vassy, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, αποσύρθηκε μετά από «πιέσεις» της Αυστραλίας
Ο Duc Phuc, που εκπροσωπεί το Βιετνάμ, κρατά το τρόπαιο μετά τη νίκη του στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Intervision 2025 στη Μόσχα
Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς στη κηδεία του Τσάρλι Κερκ στην Αριζόνα - Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Τζεϊ Ντι Βανς, αναμένονται σήμερα στην Αριζόνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Τσάρλι Κερκ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πλήθος μπροστά από το State Farm Stadium στην Αριζόνα, πριν από την κηδεία του Τσάρλι Κερκ 2
Ακυρώνονται οι μισές πτήσεις στις Βρυξέλλες - «Εξαιρετικά έξυπνη» η κυβερνοεπίθεση στα αεροδρόμια λένε οι ειδικοί
Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Collins Aerospace, η οποία παρέχει λογισμικό check-in και επιβίβασης σε αρκετές αεροπορικές εταιρείες σε πολλά αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο με τα σενάρια να είναι πολλά
Ουρές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών 10
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο»
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την Αυτού Παναγιότητά μας για την προώθηση της πίστης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της φιλίας για γενιές» έγραψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 4
Ανελέητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Θάνατος ή μια δύσκολη έξοδος, οι δύο επιλογές των κατοίκων
«Έπαθα σοκ, συγκλονίστηκα όταν είδα τα πτώματα του αδελφού μου και της γυναίκας του» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια
Η πόλη της Γάζας
8