Κόσμος

Οι Χούθι ισχυρίζονται πως έπληξαν στόχους στο λιμάνι Χάιφα του Ισραήλ

Την πατρότητα για δύο επιθέσεις στη Χάιφα, το ισραηλινό λιμάνι, διεκδικούν οι Χούθι της Υεμένης, η φιλοϊρανική ισλαμιστική οργάνωση που από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική.

Αυτή τη φορά οι Χούθι κάνουν λόγο για κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με την ιρακινή Ισλαμιστική Αντίσταση, άλλη μία φιλοϊρανική οργάνωση στην περιοχή.

«Η πρώτη επιχείρηση είχε στόχο δύο πλοία που μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό στο λιμάνι της Χάιφα, ενώ η δεύτερη ένα πλοίο που παραβίαζε την απόφαση για απαγόρευση εισόδου στο λιμάνι», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής  οργάνωσης των Χούθι, Γιαχία Σαρί.

Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τον ισχυρισμό των Χούθι.

«Δεν αληθεύει», είπε λακωνικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό ένοπλο κίνημα Χούθι, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones, αρχικά εναντίον εμπορικών, κατόπιν και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Όπως ισχυρίζεται το ίδιο, οι επιθέσεις αυτές γίνονται σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Κάρολος και η Καμίλα στο Βρετανικό Μουσείο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
Η Βρετανία τιμά τη μνήμη και την κληρονομιά της Ελισάβετ Β', ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη δημιουργία ενός εμβληματικού μνημείου στο κέντρο του Λονδίνου, για τη διαχρονική παρουσία και προσφορά της στη χώρα
Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ και ο νυν βασιλιάς Κάρολος
Το Ισραήλ αμφιβάλλει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν – Έχει ήδη εγκρίνει νέα σχέδια επίθεσης
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επανέναρξη του πολέμου από τότε που ξεκίνησε η εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ασκήσεων με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και ιπτάμενων τάνκερ σε όλη τη Μέση Ανατολή
Αεροσκάφος