Κόσμος

Οι Χούθι ισχυρίζονται πως έπληξαν στόχους στο λιμάνι Χάιφα του Ισραήλ

Την πατρότητα για δύο επιθέσεις στη Χάιφα, το ισραηλινό λιμάνι, διεκδικούν οι Χούθι της Υεμένης, η φιλοϊρανική ισλαμιστική οργάνωση που από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική.

Αυτή τη φορά οι Χούθι κάνουν λόγο για κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με την ιρακινή Ισλαμιστική Αντίσταση, άλλη μία φιλοϊρανική οργάνωση στην περιοχή.

«Η πρώτη επιχείρηση είχε στόχο δύο πλοία που μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό στο λιμάνι της Χάιφα, ενώ η δεύτερη ένα πλοίο που παραβίαζε την απόφαση για απαγόρευση εισόδου στο λιμάνι», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής  οργάνωσης των Χούθι, Γιαχία Σαρί.

Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τον ισχυρισμό των Χούθι.

«Δεν αληθεύει», είπε λακωνικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό ένοπλο κίνημα Χούθι, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones, αρχικά εναντίον εμπορικών, κατόπιν και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Όπως ισχυρίζεται το ίδιο, οι επιθέσεις αυτές γίνονται σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στο Ιράν: Βίντεο με πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών – Τεχεράνη και Ουάσιγκτον εξαπολύουν απειλές
Ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους της Τεχεράνης - Οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράν με την Τεχεράνη να απαντά
Αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν
Παγκόσμιος συναγερμός: Ο Τραμπ έχει ζητήσει από το επιτελείο του σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία
Η πρωτοβουλία Τραμπ έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ - Το σχέδιο αυτό συναντά σοβαρή αντίσταση από ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ
Η πρωτεύουσα Νουούκ της Γροιλανδίας 32