Κόσμος

Οι Χούθι λένε ότι εξάρθρωσαν πυρήνα «Αμερικανών και Ισραηλινών κατασκόπων»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη 12 εργαζομένων σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, οι  Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξάρθρωσαν έναν «αμερικανοϊσραηλινό πυρήνα κατασκόπων». 

Στον υποτιθέμενο πυρήνα μετείχαν πρώην εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε από τηλεοράσεως ο Άμπντελ Χακίμ Αλ Χαϊουάνι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Χούθι.

«Ο αμερικανοϊσραηλινός κατασκοπευτικός πυρήνας έκανε κατασκοπεία και σαμποτάζ σε επίσημους και μη επίσημους θεσμούς επί δεκαετίες, υπέρ του εχθρού», είπε ο Αλ Χαϊούανι. «Μέλη του πυρήνα και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους στην αμερικανική πρεσβεία για να κάνουν ενέργειες δολιοφθοράς. Αφού η αμερικανική πρεσβεία έφυγε από τη Σαναά (…) τα μέλη του πυρήνα συνέχισαν να εφαρμόζουν την κατασκοπευτική ατζέντα τους υπό την κάλυψη διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωση των 11 εργαζομένων που απασχολούνται σε πέντε διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΗΕ και για τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού στην Υεμένη.

Ένοπλοι αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών των Χούθι συνέλαβαν επίσης τρεις εργαζομένους της οργάνωσης «Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο» που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και στόχος της είναι η προώθηση της δημοκρατίας, καθώς και τρεις εργαζόμενους μιας τοπικής ανθρωπιστικής οργάνωσης. Το κανάλι Al Masirah TV των Χούθι πρόβαλε μια σειρά από βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν τις ομολογίες ορισμένων από τους συλληφθέντες. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα βίντεο.

Οι Χούθι κρατούν περίπου 20 Υεμενίτες εργαζόμενους στην αμερικανική πρεσβεία της Σαναά εδώ και τρία χρόνια. Η πρεσβεία διέκοψε τη λειτουργία της το 2014.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ – Ιράν: Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ και η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, ο νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της χώρας
Ντόναλντ Τραμπ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo