Κόσμος

ΟΗΕ: “Έξαλλος” ο Πομπέο με το ψήφισμα για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ – “Είτε υποκριτές”

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για υποκρισία μετά το ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα χθες το όργανο αυτό του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, το οποίο καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ.

Ο Πομπέο είπε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου, που απαρτίζεται από 47 μέλη, είναι μια ακόμη ευτελής κίνηση, ενώ επαναβεβαίωσε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτό.

Ψήφισμα από τις αφρικανικές χώρες

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018, ενέκρινε χθες το ψήφισμα, που κατέθεσαν αφρικανικές χώρες στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας και τις μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο αδελφός, μάλιστα, του Φλόιντ είχε καλέσει το Συμβούλιο να ερευνήσει την αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ.

click4more: Ιράν: Ξεπέρασαν τις 9.500 οι νεκροί από κορονοϊό! 115 το τελευταίο 24ωρο

“Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο σήμερα απαρτίζεται από την Βενεζουέλα και από την Κούβα και την Κίνα, υπήρξε εδώ και καιρό και παραμένει καταφύγιο για δικτάτορες και δημοκρατίες που τους κάνουν τα χατίρια. Είναι μεγάλη απογοήτευση για εκείνους που αναζητούν αυθεντικά την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”, ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

“Αν το συμβούλιο ήταν σοβαρό θα συζητούσε για άλλα”

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο δημόσιος διάλογος είναι μια ένδειξη της δημοκρατίας, της ισχύος και της ωριμότητας που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ.

“Αν το Συμβούλιο ήταν σοβαρό ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν άφθονα νόμιμα ζητήματα για να ασχοληθεί, όπως οι συστημικές φυλετικές ανισότητες σε μέρη όπως η Κούβα, η Κίνα και το Ιράν”, πρόσθεσε.

“Αν το Συμβούλιο ήταν ειλικρινές θα είχε αναγνωρίσει την δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας και θα είχε καλέσει τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο να έχουν ως πρότυπο την αμερικανική δημοκρατία και να υιοθετήσουν τα ίδια υψηλά πρότυπα λογοδοσίας και διαφάνειας που εφαρμόζουμε εμείς οι Αμερικανοί”.

Ο θάνατος του 46χρονου Φλόιντ, στις 25 Μαϊου, επήλθε όταν ένας λευκός αστυνομικός της Μινεάπολις τον πίεζε επί σχεδόν 9 λεπτά στον λαιμό κατά την σύλληψή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Αμερικανούς να φύγουν από το Ιράν πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Ομάν
Στιβ Γουίτκοφ, Τζάρεντ Κούσνερ και Αμπάς Αραγτσί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να σταματήσουν οι απειλές και οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης - Η ανακοίνωση της Εικονικής Πρεσβείας των ΗΠΑ
Ιράν
Η Τζόρτζια Μελόνι φέρνει δρακόντεια δημόσια ασφάλεια στην Ιταλία – Προληπτικές προσαγωγές, νέα νόμιμη άμυνα και αποκλεισμοί διαδηλωτών
Όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πολίτης ή αστυνομικός αμύνθηκε απέναντι σε επίθεση, δεν θα κινείται αυτόματα εισαγγελική έρευνα εις βάρος του
Τζιόρτζια Μελόνι