Κόσμος

ΟΗΕ: “Έξαλλος” ο Πομπέο με το ψήφισμα για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ – “Είτε υποκριτές”

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για υποκρισία μετά το ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα χθες το όργανο αυτό του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, το οποίο καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ.

Ο Πομπέο είπε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου, που απαρτίζεται από 47 μέλη, είναι μια ακόμη ευτελής κίνηση, ενώ επαναβεβαίωσε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτό.

Ψήφισμα από τις αφρικανικές χώρες

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018, ενέκρινε χθες το ψήφισμα, που κατέθεσαν αφρικανικές χώρες στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας και τις μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο αδελφός, μάλιστα, του Φλόιντ είχε καλέσει το Συμβούλιο να ερευνήσει την αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ.

click4more: Ιράν: Ξεπέρασαν τις 9.500 οι νεκροί από κορονοϊό! 115 το τελευταίο 24ωρο

“Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο σήμερα απαρτίζεται από την Βενεζουέλα και από την Κούβα και την Κίνα, υπήρξε εδώ και καιρό και παραμένει καταφύγιο για δικτάτορες και δημοκρατίες που τους κάνουν τα χατίρια. Είναι μεγάλη απογοήτευση για εκείνους που αναζητούν αυθεντικά την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”, ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

“Αν το συμβούλιο ήταν σοβαρό θα συζητούσε για άλλα”

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο δημόσιος διάλογος είναι μια ένδειξη της δημοκρατίας, της ισχύος και της ωριμότητας που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ.

“Αν το Συμβούλιο ήταν σοβαρό ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν άφθονα νόμιμα ζητήματα για να ασχοληθεί, όπως οι συστημικές φυλετικές ανισότητες σε μέρη όπως η Κούβα, η Κίνα και το Ιράν”, πρόσθεσε.

“Αν το Συμβούλιο ήταν ειλικρινές θα είχε αναγνωρίσει την δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας και θα είχε καλέσει τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο να έχουν ως πρότυπο την αμερικανική δημοκρατία και να υιοθετήσουν τα ίδια υψηλά πρότυπα λογοδοσίας και διαφάνειας που εφαρμόζουμε εμείς οι Αμερικανοί”.

Ο θάνατος του 46χρονου Φλόιντ, στις 25 Μαϊου, επήλθε όταν ένας λευκός αστυνομικός της Μινεάπολις τον πίεζε επί σχεδόν 9 λεπτά στον λαιμό κατά την σύλληψή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι απαντά στον Τραμπ: «Μόνο ο ουκρανικός λαός μπορεί να αλλάξει τον ηγέτη του» – Έτοιμος για εκλογές σε 60 ημέρες
Σκληρή απάντηση του Ουκρανού προέδρου στις δηλώσεις Τραμπ για αλλαγή ηγεσίας - Κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει την ενεργειακή εκεχειρία, με επιθέσεις σε έξι εγκαταστάσεις και 33 τραυματίες
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Στην αντεπίθεση η Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Ο Έρικ Ντίτερς χρωστά 150.000 δολάρια για ομιλίες και συμβουλευτικές υπηρεσίες
Κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών περί πολιτικών ανταλλαγμάτων - Η συμφωνία του 2024, οι ανεξόφλητες αμοιβές και οι εξηγήσεις για τα ιδιωτικά αεροσκάφη
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Σύνοδος κορυφής ΕΕ και Βρετανίας στις 20 Νοεμβρίου – Στο τραπέζι ακόμη και η επιστροφή μετά το Brexit
Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν ο Άντι Μπέρναμ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα - Ασφάλεια, εμπόριο, ενέργεια και μετανάστευση στην ατζέντα, ανοίγει ξανά η συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων Λονδίνου και ΕΕ
Σημαίες Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ
Ρωσικό ντίζελ στις ΗΠΑ: Τι συμφώνησε ο Τραμπ με τον Πούτιν, τα αποθέματα της Μόσχας και πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές φόσον σταματήσουν οι ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια, η Μόσχα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αρχική εξαγγελία για εξαγωγή 300.000 τόνων ντίζελ
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν