Κόσμος

ΟΗΕ σε Ταλιμπάν: Παραδειγματιστείτε από άλλες μουσουλμανικές χώρες για την αντιμετώπιση των γυναικών

Από τα μεγαλύτερα θύματα των Ταλιμπάν είναι οι γυναίκες, οι οποίες ζουν καταπιεσμένες και στερημένες από κάθε μορφή ελευθερίας. Με ένα κάλεσμά του, ο ΟΗΕ, θέλοντας να αντιμετωπιστεί η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών, κάλεσε σήμερα τους Ταλιμπάν να εμπνευστούν από κάποιες μουσουλμανικές χώρες που προωθούν τα δικαιώματά των γυναικών.

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη με θέμα την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε τη ραγδαία επιδείνωση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των Ταλιμπάν.

«Αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι αντιμέτωπα με τη σημαντικότερη και πιο ραγδαία οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων τους (…) εδώ και δεκαετίες», κατήγγειλε η Μπατσελέτ στην έναρξη της συνεδρίασης.

«Το μέλλον τους θα είναι ακόμη πιο ζοφερό, αν δεν αλλάξει κάτι γρήγορα», τόνισε.

Η Μπατσελέτ, η οποία πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο Αφγανιστάν τον Μάρτιο, «ενθάρρυνε» τους Ταλιμπάν να «συνομιλήσουν με μουσουλμανικές χώρες που έχουν εμπειρία στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, όπως αυτά διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο».

Καμία αλλαγή στην συμπεριφορά τους από όταν ανέλαβαν την εξουσία

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι πιο μετριοπαθείς, κάτι που όμως δεν φάνηκε στην πράξη.

Δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες έχουν αποκλειστεί από τα γυμνάσια και τα λύκεια του Αφγανιστάν και πολλές γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Το ισλαμιστικό κίνημα απαγόρευσε στις γυναίκες να ταξιδεύουν μόνες τους, ενώ τους επέβαλε να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού και τις κάλεσαν να μην βγαίνουν έξω.

Η Μπατσελέτ ζήτησε σήμερα από τους Ταλιμπάν να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την επαναλειτουργία των σχολείων θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να καταργήσουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την υποχρέωση των γυναικών να καλύπτουν το πρόσωπό τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πούτιν και το «μυστικό παλάτι» των 100 εκατ. λιρών στην κατεχόμενη Κριμαία – Κρυοθάλαμος, ιδιωτικό νοσοκομείο και χρυσά μπάνια
Σύμφωνα με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, οι εσωτερικοί χώροι ξεπερνούν σε χλιδή άλλα γνωστά παλάτια του Πούτιν - Αποκαλυπτική έρευνα της ομάδας του Αλεξέι Ναβάλνι
Βλαντιμίρ Πούτιν
Politico: ΝΑΤΟ και ΕΕ ανησυχούν για την ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο λόγω των εντάσεων με την Τουρκία
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι» ότι η Κύπρος θα επιτρέψει η εχθρικότητά της προς την Τουρκία να επηρεάσει τις αμυντικές προτεραιότητες της Ευρώπης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Χάος στα δρομολόγια της Eurostar παραμονές Πρωτοχρονιάς – Ακυρώνονται «μέχρι νεωτέρας» όλα τα δρομολόγια από και προς Λονδίνο
Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης της σήραγγας της Μάγχης, καθώς και τεχνικό πρόβλημα σε αμαξοστοιχία της Le Shuttle - Δείτε φωτογραφίες
Eurostar train