Κόσμος

ΟΗΕ: Συνεχίζονται τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις στη Βενεζουέλα

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως οι εξωδικαστικές εκτελέσεις φαίνεται πως συνεχίζονται στη Βενεζουέλα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως εκτός από τις εκτελέσεις στη Βενεζουέλα, η υπηρεσία της τεκμηρίωσε τον βασανισμό στρατιωτών και άλλων που κρατούνται αυθαίρετα και κάλεσε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να τιμωρήσει τους δράστες.

Η Μπατσελέτ, που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Ιουλίου έκθεση όπου καταγράφονταν λεπτομερώς αναφορές αυτόπτων μαρτύρων για εκτελέσεις από μέλη των FAES.

Η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα είχε χαρακτηρίσει την προηγούμενη έκθεσή της μια «επιλεκτική και ανοικτά μεροληπτική εικόνα» η οποία δεν είχε λάβει υπόψη της τις επίσημες πληροφορίες και στηριζόταν σε προκατειλημμένους μάρτυρες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν σκοπό να ασκήσουν πίεση στον Μαδούρο προκειμένου να παραιτηθεί∙ σήμερα είπε πως είναι ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν τη μαζική έξοδο από τη χώρα όπου ο πληθωρισμός καλπάζει και η οικονομία καταρρέει.

«Όλα αυτά συμβάλλουν στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και στην έξοδο των Βενεζουελάνων από τη χώρα», ανέφερε σημειώνοντας πως 4,3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, οι περισσότεροι από τα τέλη του 2015.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ώρα μηδέν» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις συνομιλίες στην Ελβετία με φόντο τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τον πόλεμο στον Λίβανο, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - «Διπλωματικό θρίλερ» στα Στενά του Ορμούζ λίγο πριν την τελευταία συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν
Τζέι Ντι Βανς
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo