Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οικολογική καταστροφή! Χιλιάδες ψάρια νεκρά από τον καύσωνα στην Αυστραλία

Οικολογική καταστροφή! Χιλιάδες ψάρια νεκρά από τον καύσωνα στην Αυστραλία
photo epa

Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει συντελεστεί στην Αυστραλία με χιλιάδες ψάρια να είναι νεκρά σε σύμπλεγμα ποταμιών.

Τα νεκρά ψάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στην ανατολική Αυστραλία, μπορεί να φτάνουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο και προειδοποιούν και για νέα κρούσματα.

Οι όχθες των δύο ποταμών Μάρεϊ και Ντάρλινγκ στην Αυστραλία έχουν κατακλυστεί από νεκρά ψάρια και η δυσωδία είναι ανυπόφορη. Οι ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες που προβλέπονται στην περιοχή για αυτή την εβδομάδα πιθανόν να επιδεινώσουν την κατάσταση, προειδοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων και ο καύσωνας που πλήττει την Αυστραλία πιθανόν να ενθάρρυναν την άνθιση φυτοπλαγκτού, που στερεί το οξυγόνο από τα ψάρια και παράγει τοξίνες. Τα νεκρά ψάρια έχουν μετατραπεί σε εθνικό ζήτημα προκαλώντας οργισμένες καταγγελίες για τα αίτια του φαινομένου και τους υπευθύνους.

“Πρόκειται για ένα καταστροφικό οικολογικό συμβάν. Και μόνο η εικόνα των νεκρών ψαριών είναι τραγική”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ενώ απέδωσε αυτό το φαινόμενο στη ξηρασία και όχι στην πολιτική της κυβέρνησης, όπως τον κατηγορούν οι ντόπιοι.

“Υπάρχει ξηρασία και αυτή είναι μια από τις επιπτώσεις της ξηρασίας. Υπάρχουν πολλές και η άποψή μου ως προς την ξηρασία δεν έχει μετακινηθεί ούτε πόντο”.

Αλλά επί χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι αντλούν τεράστιες ποσότητες υδάτων ανεξέλεγκτα για άρδευση ή για άλλες χρήσεις δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στη φυσική αλυσίδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις