Κόσμος

Όλαφ Σολτς: Κανένα ενδεχόμενο παράτασης για τα πυρηνικά εργοστάσια λόγω της ενεργειακής κρίσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται καν θέμα να παραταθεί η λειτουργία των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, προκειμένου να εξισορροπηθούν πιθανές ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό εξαιτίας των περικοπών στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Ειδικοί μας λένε: δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα», σημείωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Münchner Merkur.

«Η σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είχε αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Σολτς.

Η προμήθεια πυρηνικού καυσίμου και οι απαραίτητες διακοπές της λειτουργίας για τη συντήρηση των εργοστασίων αυτών είχαν προγραμματιστεί βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, εξήγησε, με τις ράβδους καυσίμου να αρκούν ως τέλος της χρονιάς. Για να αποκτηθούν νέες, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 12 ως 18 μήνες, τόνισε.

«Υποστηρίζω τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας με όλη μου την καρδιά. Ταυτόχρονα, εάν ήταν εφικτό να παραταθεί η λειτουργία των εργοστασίων για ένα ως δύο χρόνια χωρίς δυσκολίες, μάλλον ελάχιστοι θα πρόβαλαν ενστάσεις», είπε, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

«Θα έχουμε ακρίβεια αρκετό καιρό ακόμα»

Η αύξηση των τιμών εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι αισθητές στη Γερμανία για αρκετό καιρό ακόμη, σημείωσε ο Σολτς.

Αυτό τον ώθησε να επαναφέρει την πρακτική της συντονισμένης δράσης, συνέχισε. Αναφερόταν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, τον πολιτικό και τον συνδικαλιστικό κόσμο, που ανάγεται στα χρόνια του 1960, με σκοπό να τίθενται μακροπρόθεσμοι στόχοι και να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων.

Η πρώτη τέτοια συνάντηση θα γίνει την 4η Ιουλίου. Σκοπός είναι «να συναντηθούμε και να καταρτίσουμε κοινό σχέδιο για το πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε την πίεση για τους εργαζόμενους».

Ο Σολτς είπε επίσης ότι θα προτείνει να δημιουργηθεί ιδιαίτερη ομάδα για το κλίμα στην επικείμενη σύνοδο της G7. Τα μέλη της ομάδας αυτής θα θέσουν στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερα ως το 2050 και θα αναπτύξουν κοινές διαδικασίες για την επίτευξή του, εξήγησε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρχηγός ισραηλινού κόμματος μηνύει την σύζυγο του Νετανιάχου για δυσφήμιση: Τον κατηγορεί ότι γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς το 2023
Ο Γιαΐρ Γκολάν, αρχηγός των Δημοκρατικών, απαντώντας στις δηλώσεις της Σάρα Νετανιάχου, υπέβαλε μήνυση για δυσφήμιση και υποκίνηση σε βία, καταγγέλλοντας «θεωρίες συνωμοσίας που επινοήθηκαν από σκοτεινότερα μυαλά»
Μπέντζαμιν και Σάρα Νετανιάχου
Οι κυρώσεις της Βρετανίας για τους εβραϊκούς οικισμούς θα μπορούσαν να είναι «δώρο» για την κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ
Πώς τα μέτρα του Λονδίνου στο εμπόριο με τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» και να ευνοήσει την δεξιά στο Ισραήλ
Προξενείο Βρετανίας στην Ιερουσαλήμ