Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Όλη η Ιταλία σε καραντίνα λόγω κορονοϊού! Πανικός και ουρές στα σούπερ μάρκετ

Όλη η Ιταλία σε καραντίνα λόγω κορονοϊού! Πανικός και ουρές στα σούπερ μάρκετ
Φωτογραφία Reuters

Η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που μπήκε ολόκληρη σε καραντίνα εξαιτίας του κορονοϊού. 463 οι νεκροί, 7.985 κρούσματα. Με… ντουντούκες καλούν τον κόσμο να μείνει στα σπίτια του!

Δραματικές στιγμές στην Ιταλία μετά το διάγγελμα Κόντε πως ολόκληρη η χώρα γίνεται «προστατευόμενη ζώνη». Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ο κορονοϊός έχει ξεφύγει τόσο πολύ που όλη η χώρα μπαίνει σε καραντίνα.

Click4more Κορονοϊός: Νέα έρευνα για το διάστημα εμφάνισης συμπτωμάτων – Τι δείχνει

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (09.03.2020) ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε σόκαρε τον κόσμο όταν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα περιοριστικά, προληπτικά, μέτρα που υιοθετήθηκαν την Κυριακή στη βόρεια Ιταλία σε μια απελπισμένη προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Δεν υπάρχει πλέον μία «κόκκινη ζώνη» στον βορρά, αλλά όλη η Ιταλία είναι «προστατευόμενη ζώνη», τόνισε ο Κόντε. Πλέον, οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέραν αυτών που κάνουν για να πάνε στη δουλειά τους, να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Πανικός στα σούπερ μάρκετ

Η δραματική ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης δεν προκάλεσε μόνο παγκόσμιο σοκ αλλά και αμόκ στους Ιταλούς, που βγήκαν σχεδόν μεσάνυχτα για να βρουν σούπερ μάρκετ που να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια πριν κλειστούν στα σπίτια τους.

Click4more Σοκ! Ολόκληρη η Ιταλία σε καραντίνα για τον κορονοϊό! Κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια μέχρι τον Απρίλη!

Οι εικόνες από τη Ρώμη αλλά και τη Νάπολη είναι χαρακτηριστικές. Άνθρωποι με μάσκες στο πρόσωπο και περιμένουν, καρτερικά και ήσυχα, στην ουρά έξω από σούπερ μάρκετ στη Νάπολη για να μπουν να ψωνίσουν.

Ανάλογες εικόνες και στη Ρώμη. Αργά το βράδυ της Δευτέρας η ιταλική κυβέρνηση ξέδωσε συγκεκριμένη διευκρίνιση για τα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοικτά και θα ανεφοδιάζονται «τακτικά», ενώ συνέστησε στους πολίτες να «μην σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μπορούν να αγοράσουν τις επόμενες ημέρες».

Υπάλληλοι βρίσκονταν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ για να ρυθμίζουν την είσοδο των καταναλωτών, οι οποίοι έκαναν με ηρεμία ουρά έξω από τις πόρτες με τα καρότσια τους.

A supermarket worker wearing a protective face mask is pictured through a window, after the Italian government locks down whole country as new coronavirus cases surge, in Naples, Italy March 10, 2020. REUTERS/Ciro De Luca

Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια, σαν σε καιρό πολέμου, δήλωσε καταστηματάρχης στο Ansa.

https://youtu.be/H5exS7bPzZ0

Στην «Αιώνια Πόλη», η άλλοτε γεμάτη κόσμο Φοντάνα ντι Τρέβι είναι έρημη.

Στη Νάπολη, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έβγαλε αυτοκίνητα στους δρόμους για να μεταδώσουν το μήνυμα στους πολίτες: «μείνετε σπίτια σας»!

https://youtu.be/TE5FaoAvZJY

Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σήμερα είναι χαρακτηριστικοί της κατάστασης: «Η Ιταλία κλειστή», «Όλοι στο σπίτι», «Πλήρης προστασία», «Όλα κλειστά».

Τα πρωτόγνωρα μέτρα στην Ιταλία

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ιταλία θα μείνουν κλειστά μέχρι τον Απρίλιο. Οι ιταλικές αρχές επιβάλλουν επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς σοβαρούς λόγους.

Όλα τα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών αγώνων, θα ακυρωθούν, ενώ όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις θα απαγορευτούν. Οι δημόσιες συγκοινωνίες, πάντως, θα παραμείνουν σε λειτουργία. 

Ιταλία, αποκλεισμένη χώρα 

Η μια μετά την άλλη, πολλές χώρες απαγορεύσουν τα ταξίδια των πολιτών τους στην Ιταλία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Click4more Μιλάνο όπως Γουχάν! Μια πόλη χωρίς ψυχή στους δρόμους! Ο κοροναϊός ερήμωσε την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας

Όλες οι πτήσεις προς την Ιταλία αναστέλλονται αμέσως, ενώ το φέρι μπόουτ που συνδέει τη Μάλτα με τη Σικελία καθημερινά θα χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταφορά φαρμάκων και εμπορευμάτων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, η οποία εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές, κυρίως τροφίμων, που προέρχονται από την Ιταλία.

Και το Μαρόκο σταμάτησε τα ταξίδια από και προς την Ιταλία, μέχρι νεοτέρας. Η Τυνησία σταματά όλες τις πτήσεις και τα δρομολόγια πλοίων και από και προς την Ιταλία, με μοναδική εξαίρεση ένα αεροπορικό δρομολόγιο προς και από τη Ρώμη. Η χώρα μετρά πέντε κρούσματα κορονοϊού. Οι τρεις από τους πέντε ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις