Κόσμος

Ολλανδία – κορονοϊός: Νέα μέτρα μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Ολλανδία προβλέπουν μεταξύ άλλων  την επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως και στα καταστήματα.

Η κυβέρνηση επανέφερε, επίσης, τον κανόνα κοινωνικής αποστασιοποίησης του 1,5 μέτρου, ενώ η υποχρέωση της επίδειξης ενός υγειονομικού πάσου θα επεκταθεί σε χώρους, όπως τα μουσεία και οι εξωτερικοί χώροι των εστιατορίων, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

Τα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Ολλανδία καταγράφουν αύξηση εδώ κι έναν μήνα, αφότου τα περισσότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ήρθησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι μολύνσεις ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Αυτό ανάγκασε πολλά νοσοκομεία να περικόψουν άλλες υπηρεσίες φροντίδας, προκειμένου να κάνουν χώρο για τα επείγοντα περιστατικά COVID-19.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ρούτε κάλεσε όλους τους Ολλανδούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να μένουν στα σπίτια τους, εάν εκδηλώνουν συμπτώματα πιθανής μόλυνσης.

«Η συμπεριφορά μας είναι κρίσιμη, ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής μας εναντίον του κορονοϊού εξαρτάται από αυτό», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο των μέτρων, ο Μαρκ Ρόυτε συνέστησε στους πολίτες την τηλεργασία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει εάν θα διευρύνει τη χρήση του υγειονομικού πάσου στους χώρους εργασίας, είπε επίσης ο Ρούτε.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας συνέστησαν, νωρίτερα σήμερα, αναμνηστικές δόσεις για τους ενήλικες άνω των 60 ετών. Περίπου το 84% του ενήλικου πληθυσμού της Ολλανδίας έχει εμβολιαστεί.

Η Ολλανδία κατέγραψε κατά μέσο όρο 7.711 νέα κρούσματα την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, έναν αριθμό αυξημένο κατά 39% σε σύγκριση με την προηγούμενη από αυτή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε ένα δύσκολο μήνυμα απόψε. Ο αριθμός των μολύνσεων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο αυξάνεται ταχέως», τόνισε ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως οι νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο.

Η αστυνομία επενέβη έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφαλείας, όπου έλαβε χώρα η συνέντευξη Τύπου, μετέδωσαν ΜΜΕ. Ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τα νέα μέτρα.

«Ζούμε σε μια χώρα όπου κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί, όμως από την άλλη, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό», υπογράμμισε ο Μαρκ Ρούτε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Οι ΗΠΑ «πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους» στο Ιράν, ήθελαν να ρίξουν λίγες νάρκες και τους καταστρέψαμε 54 πλοία
Ο Τραμπ αστειεύτηκε ότι «κοιμόταν βαθιά» όταν οι αξιωματούχοι πρότειναν ονόματα, μέχρι που πρότειναν το «Επιχείρηση Epic Fury» για τον πόλεμο με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
«Το φεγγάρι είναι ασφαλές», επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες της NASA: Ο αστεροειδής 2024 YR4 δεν είναι σε τροχιά σύγκρουσης
Ο αστεροειδής θεωρήθηκε για λίγο ο «πιο επικίνδυνος αστεροειδής» των τελευταίων δεκαετιών, αφού οι επιστήμονες αρχικά υπολόγισαν ότι είχε 3,1% πιθανότητα να συγκρουστεί ακόμη και με τη Γη το 2032
Φεγγάρι
Ερντογάν: Έκκληση για κατάπαυση πυρός στο Ιράν - «Ο Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά το Ολοκαύτωμα για τον ισραηλινό λαό»
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή των εμπλεκομένων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan listens as Somalia's President Hassan Sheikh Mohamud speaks during a joint news conference in Istanbul, Turkey, Tuesday, Dec. 30, 2025. (AP Photo/Khalil Hamra)