Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ολλανδία: «Ψυχωτικό άτομο», εξαρτημένο από το αλκοόλ ο μακελάρης και με βαρύ ιστορικό ο μακελάρης

Ολλανδία: «Ψυχωτικό άτομο», εξαρτημένο από το αλκοόλ ο μακελάρης και με βαρύ ιστορικό ο μακελάρης

Προειδοποιητική επιστολή στην ιατρική σχολή Erasmus, όπου φοιτούσε ο 32χρονος μακελάρης, που σκότωσε τρία άτομα χθες, Πέμπτη (28.09.23) στο Ρότερνταμ, στη νοτιοδυτική Ολλανδία, είχαν στείλει οι εισαγγελείς, εκφράζοντας ανησυχίες για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του.

Ο 32χρονος άνδρας, τον οποίο μέσα ενημέρωσης στην Ολλανδία αναφέρουν ως Φουάντ Λ., πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 3 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, που επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα μιας επιστολής, που είχαν στείλει με email οι Αρχές στην ιατρική σχολή Erasmus και η οποία δημοσιεύτηκε στον Τύπο.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες – μια 14χρονη έφηβη, η 39χρονη μητέρα της και ένας καθηγητής – όταν ο 32χρονος άρχισε να πυροβολεί σε ένα σπίτι και στη συνέχεια, σε ένα νοσοκομείο στο Ρότερνταμ.

Ο άνδρας αυτός κρατείται ως ύποπτος για τους φόνους της μητέρας με την κόρη της που έμεναν κοντά στο σπίτι του και του 43χρονου γιατρού που δίδασκε στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus, όπου φοιτούσε ο ύποπτος.

«Ψυχωτικό άτομο» με προβλήματα αλκοόλ

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «συμπεριφορά ψυχωτικού ατόμου», που είχε προβλήματα με το αλκοόλ καθώς και για καταγγελίες γειτόνων του για κακοποίηση ζώων. Η ημερομηνία της επιστολής δεν διακρίνεται.

«Θεωρώ ότι οι πληροφορίες αυτές θα συμβάλλουν στην απόφαση για το αν το συγκεκριμένο πρόσωπο θα κριθεί κατάλληλο για να του απομενηθεί το δίπλωμα γενικού ιατρού» έλεγε η επιστολή.

Το τοπικό δίκτυο Rijnmond μετέδωσε ότι στη συνέχεια η σχολή αποφάσισε να μην του απονείμει το δίπλωμα.

Ο άνδρας αυτός είχε «ενοχλητική» και «ψυχωτική» συμπεριφορά, έγραφε η εισαγγελία στο πανεπιστήμιο σε e-mail του οποίου η γνησιότητα επιβεβαιώθηκε από το δημόσιο κανάλι NOS.

Πλούσιο… ιστορικό 

Η εισαγγελία είχε αναφέρει συγκεκριμένα ένα επεισόδιο κατά το οποίο αυτός ο άνδρας ξάπλωσε ημίγυμνος σε έναν σωρό φύλλα στον κήπο του γελώντας σαν μανιακός.

Ο εισαγγελέας του Ρότερνταμ Ούγκο Χίλενααρ δήλωσε χθες ότι ο ύποπτος είχε ιστορικό με προσαγωγές στην αστυνομία και «το 2021 καταδικάστηκε για κακοποίηση ζώου» έπειτα από κακομεταχείριση του κατοικίδιου κουνελιού του, κάτι το οποίο είχε μάλιστα κινηματογραφίσει ένας γείτονάς του.

Οι αρχές εξέτασαν επίσης το περιεχόμενο του κινητού του 32χρονου, στο οποίο εντόπισαν φωτογραφίες με επιθέσεις με μαχαίρια, καθώς και ακροδεξιά προπαγάνδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν είχε συνεργό 

Ο ύποπτος φέρεται ότι έβαλε φωτιές στο πανεπιστήμιο και στο σπίτι της γειτόνισσάς του την οποία σκότωσε μαζί με την κόρη της, προτού συλληφθεί.

Ο άνδρας φαίνεται ότι έδρασε μόνος του για άγνωστους ακόμη λόγους, ανέφερε η αστυνομία.

Πλάνα φοιτητών να τρέχουν να γλιτώσουν και ασθενών να απομακρύνονται από το νοσοκομείο προβάλλονται στα ολλανδικά δελτία ειδήσεων από χθες το μεσημέρι που έγινε η επίθεση.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της χώρας είναι μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν τη θλίψη τους και απέστειλαν συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων.

Το Ρότερνταμ είναι συχνά θέατρο επιθέσεων με σφαίρες που αποδίδονται γενικά στη διευθέτηση λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών ναρκωτικών.

Το 2019, τρία άτομα πυροβολήθηκαν σε ένα τραμ στην Ουτρέχτη, πυροδοτώντας ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό. Το 2011, η χώρα συγκλονίστηκε όταν ο 24χρονος Τρίσταν βαν ντερ Λις σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 10 σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις