Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ολλανδία σε Τσαβούσογλου: Αν δεν έρθεις για τις… τουλίπες, είσαι ανεπιθύμητος!

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Την πιο σκληρή στάση των ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία και την… ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου κρατά η Ολλανδία. Που διεμήνυσε πως στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών πως δεν θα τον υποδεχτεί επίσημα και θα τον θεωρήσει ανεπιθύμητο αν πάει για να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζει στη χώρα. Αν πάει για τις τουλίπες, το πράγμα αλλάζει!

Ο Τσαβούσογλου μετά τη Γερμανία έχει στο πρόγραμμα να επισκεφτεί την Ελβετία και την Ολλανδία, με στόχο να συναντήσει τους Τούρκους πολίτες που ζουν στις χώρες αυτές και να τους ζητήσει να ψηφίσουν “ναι” στο δημοψήφισμα που κάνει ο Ερντογάν στις 16 Απριλίου ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχός της, έχοντας στα χέρια του όλες τις εξουσίες.

Μετά την ένταση στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, εξαιτίας των αποφάσεων πολλών αρχών γερμανικών πόλεων να ακυρώσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών, η Τουρκία αποκτά ακόμα έναν… “εχθρό”. Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπερτ Κέντερς τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του και τους ξεκαθάρισε πως αν ο σκοπός της επίσκεψής του στην Ολλανδία είναι προεκλογικός, τότε είναι ανεπιθύμητος και δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής εάν παρόλα αυτά αποφασίσει να πάει.

“Δεν αφορά την επίσκεψή του στην Ολλανδία. Μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία”, είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, διευκρινίζοντας ότι “απλώς δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσεις”. Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η άρνηση επίσημης υποδοχής ήταν το εντονότερο σήμα που μπορούσε να δώσει η κυβέρνησή του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος.

Μετά την άρνηση της πόλης του Ρότερνταμ να επιτρέψει μια συγκέντρωση του Τσαβούσογλου, παρέμεινε αδιευκρίνιστο πού θα δώσει ομιλίες.

Στην Ευρώπη εξαπλώνεται μια ανησυχία για την πρόθεση Τούρκων υπουργών να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας ψήφους. Αρκετές συγκεντρώσεις έχουν ακυρωθεί στη Γερμανία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να απαγορεύσει σε αλλοδαπούς να οργανώσουν συγκεντρώσεις στη χώρα.

Στην Ολλανδία, οι επισκέψεις για ψηφοθηρικούς λόγους έχουν γίνει στόχος έντονης διαμάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών την Τετάρτη (15.03.2017). Ο εθνικιστής και πολέμιος του Ισλάμ Γκέερτ Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές δείχνουν δεύτερο, κάλεσε για την απαγόρευση εισόδου σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας μετά από την ανακοίνωση της τουρκάλας υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Κάγια να επισκεφθεί τη χώρα.

Ο Βίλτερς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα χάνει έδαφος, έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία για να ανακτήσει το προβάδισμά του στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας όπου έχουν επικρατήσει διαμάχες, μερικές φορές παθιασμένες, για το Ισλάμ, τη μετανάστευση και την επίδρασή τους στην ολλανδική ταυτότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε