Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι σερφάρουν στο ίντερνετ

Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι σερφάρουν στο ίντερνετ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Εκτός από το προσέχουν τα εγγόνια τους ή το να προσπαθούν να κρατηθούν σε καλή φυσική κατάσταση, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο αποδεικνύεται αγαπημένη ασχολία για τους Κινέζους μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 75,8% των ατόμων 50 ετών και άνω διαβάζει ειδήσεις στο διαδίκτυο. Πάνω από 80% μπορεί να στείλει emojis. Σχεδόν 70% μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα smartphone για να τραβήξει και να αναρτήσει στο ίντερνετ φωτογραφίες και βίντεο

Η έκθεση από την τεχνολογική εταιρία Tencent και την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών βασίζεται σε έρευνα που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο. Οι συμμετέχοντες ήταν χρήστες του WeChat, του δημοφιλούς εργαλείου μηνυμάτων της Tencent, ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις.

Ο διαδικτυακός πληθυσμός της Κίνας έφθασε πέρυσι τα 772 εκατ. Περίπου το 10,4% εξ αυτών ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω, ενώ το 5,2% ήταν πάνω από 60 ετών, με το ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 1,2% από το 2016, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για το Κινεζικό Διαδίκτυο.

Ο πληθυσμός της Κίνας γερνάει, με 230 εκατ. ανθρώπους να είναι άνω των 60 ετών στα τέλη του 2016, ή 16,7% του συνόλου. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αναμένεται να είναι το ένα τέταρτο του πληθυσμού έως το 2030.

Πάνω από το 70% των μεγαλύτερων σε ηλικία χρηστών του ίντερνετ διαβάζουν στο διαδίκτυο άρθρα πολιτικού και αμυντικού περιεχομένου καθώς και ειδήσεις από τον χώρο της υγείας.

Το WeChat ξεπέρασε το τηλέφωνο και έγινε ο πλέον δημοφιλής τρόπος επαφής για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, οι χάρτες και οι υπηρεσίες μίσθωσης οχημάτων με οδηγό είναι επίσης δημοφιλείς μεταξύ των χρηστών μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι, ωστόσο, αποτελούν και στόχο απατεώνων.

Η έκθεση προτείνει μια «διαδικτυακή κοινωνία φιλική προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας» που περιλαμβάνει τη σωστή υποδομή για το ίντερνετ, καλοσχεδιασμένο λογισμικό και ασφάλεια δικτύου. «Απαιτείται προσπάθεια των εταιριών του διαδικτύου, καθώς και κατανόηση και ενθάρρυνση από τις οικογένειες», αναφέρεται στην έκθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις