Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ολοταχώς για εκλογές η Ιταλία! Νέο “άκυρο” Ματταρέλλα στον ευρωσκεπτικιστή ΥΠΟΙΚ

Ιταλία εκλογές

– Δύσκολα θα αποφύγει τις νέες πρόωρες εκλογές η Ιταλία
– Αμετάπειστος ο Σέτζιο Ματταρέλλα να δεχτεί για υπουργό Οικονομικών τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα
– Είχε μιλήσει για έξοδο από την ευρωζώνη, είχα χρέος να προστατεύσω τις οικονομίες των Ιταλών, είπε σε διάγγελμά του
– Παρέδωσε στον πρόεδρο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Τζουσέπε Κόντε
– Οργή σε Λέγκα του Βορρά και Κίνημα των 5 Αστέρων που θέλουν νέες εκλογές
– Διαδικασία για εσχάτη προδοσία από τον Ματταρέλλα θέλουν να κινήσουν οι ακροδεξιοί Fratelli d’Italia!

Ένα πολιτικό θρίλερ σε πλήρη εξέλιξη στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματταρέλλα συναντήθηκε την Κυριακή (27.05.2018) για λιγότερο από μια ώρα με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε. Αλλά οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν. Επέμεινει στην άρνησή του να δεχτεί την τοποθέτηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Σχεδόν μια ώρα αφού έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε, έγινε γνωστό ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός “επέστεψε” την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του είχε δοθεί. Το επιβεβαίωσε ο γραμματέας της προεδρίας. Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, έπεσαν στο κενό. Η Ιταλία πλέει ξανά σε αχαρτογράφητα νερά, αφού ο Ματταρέλλα δεν έχει ανακοινώσει αν θα προκηρύξει νέες εκλογές ή θα κάνει ακόμη μια προσπάθεια συμβιβασμού.

Ο Τζουζέπε Κόντε φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο – Φωτογραφία Reuters

Όλα δείχνουν πως η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δεν θα αποφύγει τη νέα προσφυγή στις κάλπες. Την οποία άλλωστε ζήτησε ήδη ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά πρότειναν τον Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά ο πρόεδρος της χώρας επέμεινε στο «βέτο». Όμως οι ακροδεξιοί της Λέγκας δεν δέχονται την απόφαση του προέδρου. Και ο ηγέτης τους ήδη ζητά νέες εκλογές!

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, τέλος, το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κινήσει την διαδικασία κατά του προέδρου Ματταρέλλα για εσχάτη προδοσία. Και όχι μόνο αυτό. Τα Πέντε Αστέρια το… σκέφτονται αν αν θα στηρίξουν ή όχι την κίνηση αυτή. Αντίθετα, τη στήριξή του στον Ματταρέλλα προσέφερε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», είπε.

Κόντε: Έκανα ό,τι μπορούσα

Ούτε μια ώρα δεν έμεινε στο Κυρηνάλιο (σ.σ. το Προεδρικό Μέγαρο) ο Τζουσέπε Κόντε. Από τη στιγμή που ο Σέρζιο Ματταρέλλα δεν δέχτηκε τον Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, μόνο μία λύση του έμενε: να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και το έκανε.

Φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε δεν είπε πολλά.«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν» ήταν η σύντομη δήλωσή του.

Ο Τζουσέπε Κόντε – Φωτογραφία Reuters

Ματταρέλλα: Είχα χρέος να προστατέψω τις οικονομίες των Ιταλών

Μετά το ναυάγιο, ο Ματταρέλλα εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στο να μην κάνει πίσω για τον Σαβόνα. Είχε μιλήσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είπε. Και έκρινε πως η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως είπε, έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία. «Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες», είπε ο Ιταλός πρόεδρος. Και σημείωσε ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.

«Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία», πρόσθεσε. Όσο για τα επόμενα βήματα; Ο Ματταρέλλα είπε πως θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές. Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν σύντομα.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματταρέλλα

Νέες εκλογές στην Ιταλία θέλει η Λέγκα

Οργισμένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. Και άφησε αιχμές για τον πρόεδρο της χώρας, σημειώνοντας πως… κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί κι άλλες εθνικότητες! Γι’ αυτό και θέλει νέες εκλογές στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει, είπε ο Σαλβίνι, σημειώνοντας πως «τώρα οι ψηφοφόροι έχουν και πάλι τον λόγο». Ο ηγέτης της ακροδεξιάς δεν δέχτηκε το βέτο του Ιταλού προέδρου και φέρεται να δήλωσε πως «αν τίθενται όροι, δεν θα υπάρξει κυβέρνηση».

Ο Ματέο Σαλβίνι – Φωτογραφία Reuters

«Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός…στην Ιταλία, αποφασίζουν οι Ιταλοί», δήλωσε ο Σαλβίνι. «Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», είπε.

«Μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργαστήκαμε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη», είπε. Σημειώνοντας πως «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».

«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», είπε επίσης.

Οργή και από τα 5 Αστέρα

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επιτέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης. «Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», έγραψε στο Facebook. Και μίλησε για πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών.

«Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι. Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», συμπλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις