Κόσμος

Ολοταχώς προς το ΝΑΤΟ και η Σουηδία: «Αλλιώς, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για βοήθεια»

Η Ρωσία, μετά την Φινλανδία, «σπρώχνει» και τη Σουηδία στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τι αναφέρει η κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.

Αν και η έκθεση δεν κάνει σύσταση ένταξης ή μη στο ΝΑΤΟ, στις 40 σελίδες της εξηγεί γιατί η Σουηδία θα ήταν καλύτερα ως μέρος της Συμμαχίας.

Στην έκθεση υπογραμμίζονται τα πλεονεκτήματα, αν η Σουηδία ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη γειτονική της Φινλανδία, που αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητά της μεθαύριο, Κυριακή.

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως, ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δεν έχει αυτή τη στιγμή «εγγυήσεις» ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

«Στο σημερινό πλαίσιο (…) δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Σουηδία θα βοηθηθεί αν γίνει στόχος σοβαρής απειλής ή επίθεσης», υπογραμμίζεται.

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και η Στοκχόλμη μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Σουηδία θα είναι περισσότερο ευάλωτη σε επίθεση, αν είναι η μόνη χώρα της Σκανδιναβίας ή της Βαλτικής που θα παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στη διακομματική έκθεση, αν και προστίθεται ότι η Ρωσία μπορεί να προβεί σε αντίποινα, αν η χώρα ζητήσει την ένταξή της.

Σουηδία: «Φουντώνουν» οι συζητήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ – «Ναι» λένε οι πολίτες αλλά «όχι βιαστικά»

«Αν η Σουηδία επιλέξει να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσει η Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χέλκβιστ. «Επιτρέψτε μου να δηλώσω πως, σε τέτοια περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αντίποινα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανέβαζε το ανέβαζε το κατώφλι μιας στρατιωτικής σύγκρουσης και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.

«Η άποψή μας είναι πως δεν θα υποστούμε συμβατική στρατιωτική επίθεση ως αντίδραση σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της συμμαχίας το 1949.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν χθες (12.05.2022), Πέμπτη, ότι η χώρα τους -που έχει χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία – πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μέση Ανατολή: Νέο ρεσάλτο Αμερικανών πεζοναυτών σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Αραβική Θάλασσα
Οι αμερικανικές δυνάμεις άφησαν το πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του, αφού διενήργησαν έλεγχο και βεβαιώθηκαν πως το Blue Star III δεν κατευθυνόταν σε ιρανικό λιμάνι
Πλοίο
Θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ σκηνοθετεί ο ίδιος τις απόπειρες δολοφονίας του
Η τελευταία θεωρία λέει ότι ο Τραμπ είναι «μετρ της χειραγώγησης και θα έκανε τα πάντα για να κερδίσει τις εκλογές του 2024, ακόμη και να προσλάβει κάποιον να τον πυροβολήσει» όπως εξήγησε ερευνητής ειδικευμένος
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα: «Η μητέρα μου σας είχε ερωτευτεί» – Τα αστεία του προέδρου και η αναφορά στους γονείς του
Η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα στις ΗΠΑ, είναι γεγονός με τον Ντόναλντ Τραμπ και...
Βασιλιάς Κάρολος και Ντόναλντ Τραμπ