Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ομάν: Επίθεση σε τάνκερ Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου – Χτυπήθηκε με drone

Ομάν: Επίθεση σε τάνκερ Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου – Χτυπήθηκε με drone

Ένα πετρελαιοφόρο (τάνκερ) που σχετίζεται με έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο χτυπήθηκε από ένα drone που μετέφερε βόμβες στα ανοικτά των ακτών του Ομάν. Αυτό δήλωσε στο Associated Press αξιωματούχος, με έδρα τη Μέση Ανατολή. 

Η επίθεση στο τάνκερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (15.11.2022) στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, όπως δήλωσε στο Associated Press ο αξιωματούχος με έδρα τη Μέση Ανατολή, υπό τον όρο να κατονομαστεί, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει δημόσια την επίθεση. Ο αξιωματούχος αναγνώρισε το σκάφος που δέχτηκε επίθεση ως το πετρελαιοφόρο Pacific Zircon με σημαία Λιβερίας.

Αξίζει να σημειωθεί το δεξαμενόπλοιο έχει μισθωθεί από την Eastern Pacific Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία ανήκει τελικά στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Idan Ofer.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, ένας βρετανικός οργανισμός στην περιοχή που παρακολουθεί τη ναυτιλία, είπε στο Associated Press: «Γνωρίζουμε ένα περιστατικό και διερευνάται αυτή τη στιγμή».

Σε ανακοίνωσή της, η Eastern Pacific Shipping ανέφερε ότι το Pacific Zircon, που μετέφερε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, «χτυπήθηκε από βλήμα» περίπου 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Ομάν. «Είμαστε σε επικοινωνία με το σκάφος και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση. Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές», ανέφερε η εταιρεία. «Υπάρχει κάποια μικρή ζημιά στο κύτος του σκάφους, αλλά δεν υπάρχει διαρροή φορτίου ή εισροή νερού».

Μια κλήση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι δεν απαντήθηκε. Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ και το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αν και κανείς δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, οι υποψίες έπεσαν αμέσως στο Ιράν. Η Τεχεράνη και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο σκιώδη πόλεμο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ορισμένες επιθέσεις με drone που στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και ταξιδεύουν στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσης το Ιράν για μια σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2019. Η Τεχεράνη τότε είχε αρχίσει να κλιμακώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την ατομική της συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το 2021, μια ύποπτη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ιράν έπληξε το πετρελαιοφόρο Mercer Street που συνδέεται με το Ισραήλ στα ανοιχτά του Ομάν, σκοτώνοντας δύο άτομα που επέβαιναν στο πλοίο.

Με πληροφορίες από onalert.gr

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις