Κόσμος

Ομπάμα: Οι διαφορές στις ΗΠΑ είναι πολύ βαθιές

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζει, σε ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την προσεχή εβδομάδα, πόσο “βαθιές” είναι οι διαφορές της Αμερικής και πόσο η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από μόνη της δεν θα είναι αρκετή να τις γεφυρώσει.

Σε απόσπασμα από τον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του “A Promised Land” (στα ελληνικά “Η Γη της Επαγγελίας”) που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη στη Γαλλία από τις εκδόσεις Fayard (και την ίδια μέρα και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications) και του οποίου το περιοδικό The Atlantic δημοσιεύει αποσπάσματα, ο Ομπάμα ανατρέχει στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν μετά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

“Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ίσως ότι η δημοκρατία μας φαίνεται να είναι έτοιμη να πέσει σε κρίση”, γράφει.

“Μια κρίση που έχει ρίζες στη σύγκρουση μεταξύ δύο οραμάτων για το τι είναι η Αμερική και τι θα έπρεπε να είναι”, συνεχίζει, καταγγέλλοντας την καταπάτηση κανόνων και μιας βάσης που ήταν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, “ένα κεκτημένο” τόσο για τους Ρεπουμπλικάνους όσο και τους Δημοκρατικούς.

Παρότι χαιρετίζει την εκλογή στον Λευκό Οίκο του πρώην αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν, ο Ομπάμπα προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε αγγελικό όραμα για τα χρόνια μετά την προεδρία Τραμπ.

“Ξέρω επίσης ότι οι εκλογές, μόνες τους, δεν θα λύσουν το πρόβλημα”, γράφει. “Οι διαφορές μας είναι βαθιές, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι εντυπωσιακές”, προσθέτει.

Ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει ωστόσο ότι είναι “γεμάτος ελπίδα” για το μέλλον, πεπεισμένος ότι με “δουλειά, αποφασιστικότητα και μια γερή δόση φαντασίας” η Αμερική μπορεί να ελπίζει να αντανακλά “το καλύτερο που υπάρχει μέσα σας”.

Σε αυτόν τον πρώτο τόμο (768 σελίδων) των απομνημονευμάτων του, ο Μπαράκ Ομπάμα αφηγείται επίσης τη διαδικασία γραφής που ακολούθησε (με στιλό, όχι στον υπολογιστή) και τη δυσκολία που είχε για να είναι συνοπτικός.

Αναφέρει επ΄ευκαιρία ότι του συνέβαινε, κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων του στον Λευκό Οίκο, να αναζητά μια μικρή ήσυχη γωνιά για ένα “βραδινό τσιγαράκι”.

Η σχέση του Ομπάμα με το κάπνισμα και στη συνέχεια το κόψιμο της συνήθειας αυτής αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του 2008 και κατά την πρώτη του θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Αλί Χαμενεΐ δεν ήθελε για διάδοχό του τον Μοτζταμπά γιατί δεν τον θεωρούσε έξυπνο και κατάλληλο για ηγέτη - Τι γνώριζε ο Τραμπ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CBS, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ενημερωθεί σχετικά από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών
Ο πατέρας και ο γιος Χαμενεΐ
Η σπάνια φωτογραφία που μοιράστηκε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα για την ημέρα της μητέρας
Στην ανάρτησή ο Γουίλιαμ έγραψε: «Θυμάμαι τη μητέρα μου, σήμερα και κάθε μέρα, σκέφτομαι όλους όσους θυμούνται σήμερα κάποιον που αγαπούν, καλή Ημέρα της Μητέρας»
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα
Αραγτσί: Άριστη η υγεία του Μοτζταμπά Χαμενεΐ – Κλειστά μόνο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τα Στενά του Ορμούζ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απείλησε πως αν χτυπηθούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, τότε η Τεχεράνη θα πλήξει αμερικανικές εταιρείες στην περιοχή
Αμπάς Αραγτσί 12
Βαγδάτη: Η στιγμή της επίθεσης με drone στην αμερικανική – στρατιωτική βάση «Victory»
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ιρανική ομάδα Κατάιμπ Χεζμπολάχ - Αυτή είναι και η πρώτη φορά που η οργάνωση χρησιμοποίησε με επιτυχία drone, παρακάμπτοντας τα αμερικανικά συστήματα άμυνας
Βαγδάτη: Η στιγμή της επίθεσης με drone στην αμερικανική – στρατιωτική βάση «Victory»