Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

“Ώρες Τσίπρα” θα ζήσει η Μέρκελ σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής

“Ώρες Τσίπρα” θα ζήσει η Μέρκελ σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής

Οι περισσότερες Σύνοδοι Κορυφής των τελευταίων μηνών ήταν ένα τέστ για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα τον ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού θα παίξει η γερμανίδα καγκελάριος αφού είναι πιο στριμωγμένη από ποτέ όπως περιγράφει γλαφυρά το άρθρο των Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει σήμερα στις Βρυξέλλες την πιο εχθρική υποδοχή στα 11 χρόνια της θητείας της. Πως αλλάζουν οι καιροί θα έλεγε κανείς. Κι όμως. Η ίδια όπως γράφουν οι Financial Times, μιλώντας σε δείπνο στο Αμβούργο την περασμένη Παρασκευή, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ανάμεσα στους 400 καλεσμένους, αστειεύτηκε για την συνήθεια των ηγετών της Ε.Ε. να εργάζονται όλο το βράδυ σε δύσκολα ζητήματα: «Δεν θέλω να προβλέψω πόσες ώρες μπορεί να κοιμηθώ το βράδυ της Πέμπτης».

Το άρθρο περιγράφει πόσο απομονωμένη είναι.

Είναι απομονωμένη για την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο προσφυγικό και τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που εισήλθαν στην Γερμανία τους τελευταίους 12 μήνες, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο της Συρίας. Οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι έχει επιδεινώσει την κρίση και ότι τώρα απειλεί την συνοχή όχι μόνο της ζώνης Σένγκεν, αλλά της ίδιας της Ε.Ε.

Μετά από την στήριξη που προσέφερε στα αδύναμα μέλη της Ένωσης τα τελευταία χρόνια, το Βερολίνο είναι τώρα στην ασυνήθιστη θέση να παρακαλεί για χάρες. Θέλει μια πανευρωπαϊκή λύση, ζητώντας από τις χώρες που έχουν αποφύγει την εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων να ανακουφίσουν την Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος.

«Η Γερμανία δεν έχει πολλούς φίλους αυτήν την στιγμή» λέει υπουργός κυβέρνησης της Ε.Ε. «Πιστεύουμε πως υπάρχει μια ανακατανομή ισχύος». Το αρνητικό κλίμα επιβεβαιώνεται και από Γερμανό διπλωμάτη που παραδέχεται ότι έχει υποχωρήσει η στήριξη στο Βερολίνο. «Η ανάληψη μιας ηθικής στάσης στο ζήτημα των προσφύγων δεν φαίνεται να πείθει τους εταίρους μας».

“Η κα Μέρκελ παραμένει ο ισχυρότερος ηγέτης στην Ε.Ε. αλλά η προσφυγική κρίση έχει κάνει πιο δύσκολη την χρήση της δύναμης που διαθέτει. Με απλά λόγια, αν το Βερολίνο ασκήσει υπερβολική πίεση, μπορεί να διαλύσει την Ε.Ε”, γράφουν οι Financial Times. Και περιγράφουν την απογοήτευση των γερμανών με αριθμούς:

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των Γερμανών που αξιολογούν θετικά την Ένωση έχει βουτήξει από το 45% τον Μάιο της περασμένης χρονιάς στο 34% τον Νοέμβριο.

Έτσι πληρώνει την σκληρή της στάση απέναντι σε χώρες της ΕΕ στην κρίση

Τα χτυπήματα για το Βερολίνο ξεκίνησαν όταν ο Βίτορ Όρμπαν, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατηγόρησε την Μέρκελ τον Σεπτέμβριο για «ηθικό ιμπεριαλισμό» και συνεχίζουν αδιάκοπα από τότε. Ο Μανουέλ Βαλς, πρωθυπουργός της Γαλλίας, δήλωσε σε συνέδριο ασφαλείας στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα ότι το Παρίσι δεν θα συμμετάσχει σε μια πανευρωπαϊκή κατανομή των προσφύγων.

Σε μια ακόμα ένδειξη για το πώς η κρίση δηλητηριάζει τις σχέσεις, ο Ματέο Ρέντσι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ανέφερε ότι η Α. Μέρκελ τον αγνοεί στο ζήτημα των προσφύγων. Είπε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine: «Δεν μπορεί η Άνγκελα να καλεί πρώτα τον Ολάντ και στην συνέχεια τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και να μαθαίνω για το τι συνέβη στον τύπο».

Μεγάλος ο Σόιμπλε για να την διαδεχθεί

Ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας στην Ε.Ε δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι η μεγαλύτερη οικονομία της, ο πυλώνας της ευρωζώνης και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της. Η κα. Μέρκελ παραμένει η ισχυρότερη πολιτικός της Ένωσης. Ακόμα και με την στήριξη για το CDU να υποχωρεί από το 41% το περασμένο καλοκαίρι σε επίπεδα κάτω από το 35%, το κόμμα είναι πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του. Επίσης, αν και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια ανάμεσα στους βουλευτές δεν υπάρχει κάποιος που να φαίνεται ότι μπορεί να την διαδεχθεί άμεσα. Ο πιθανότερος για τον ρόλο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρείται πολύ μεγάλος στα 72 του.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε