Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Ορφάνεψε» δεύτερη φορά ο «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο»: Πέθανε και ο σκηνοθέτης της σειράς

«Ορφάνεψε» δεύτερη φορά ο «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο»: Πέθανε και ο σκηνοθέτης της σειράς
Φωτογραφία Facebook / Il Commissario Montalbano Rai

Λίγες εβδομάδες αφού άφησε την τελευταία του πνοή ο «πατέρας» του, Αντρέα Καμιλέρι, ο «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο», έχασε και τον σκηνοθέτη της σειράς, ο Αλμπέρτο Σιρόνι.

Ο Αντρέα Καμιλέρι, συγγραφέας της σειράς «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο», πέθανε στις 17 Ιουλίου, βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο τους φαν του πιο… αγαπητού αστυνομικού στην Ιταλία αλλά όσους θαύμαζαν τον τρόπο γραφής του. Τη Δευτέρα (05.08.2019) έγινε γνωστό ότι μετά από μακρά ασθένεια, έχασε τη μάχη και ο σκηνοθέτης της πετυχημένης σειράς της Rai.

Ο Αλμπέρτο Σιρόνι, που εδώ και καιρό είχε αποσυρθεί από τη σκηνοθεσία της σειράς «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο» πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Είχε γεννηθεί στη Λομβαρδία, στο Μπούστο Αρζίτσιο του Βαρέζε. Το τελευταίο του γύρισμα στη σειρά το έκανε στις 26 Ιουλίου.

Ο πρωταγωνιστής του «Επιθεωρηθεί Μονταλμπάνο», Λούκα Τζινγκαρέτι, που είχε συμφωνηθεί να αναλάβει τη σκηνοθεσία της σειράς, αποχαιρέτισε τον Σιρόνι με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Twitter.

Ο Τζινγκαρέτι ήταν προσωπική επιλογή του Σιρόνι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως δήλωνε ο ίδιος, είχε να επιλέξει μεταξύ τριών ηθοποιών: «Ο πρώτος δεν μπορούσε να έρθει γιατί είχε καυγαδίσει με τη σύζυγό του και είχε μαυρισμένο μάτι, ο δεύτερος δεν είχε κάνει καλό δοκιμαστικό και ο Λούκα ήταν εξαίσιος στο δικό του. Η επιλογή να βάλουμε έναν συμπαθητικό αστυνομικό προέρχεται από τις αμερικανικές σειρές, καθώς σε εμάς έως τα τέλη του ’80 οι αστυνομικοί απεικονίζονταν ως φασίστες με το γκλομπ στο χέρι. Εγώ εστίασα στην ιδιωτική προσωπικότητα του επιθεωρητή».

Ο Αντρέα Καμιλέρι – Φωτογραφία Reuters

Αλλά τι έλεγε κι ο ίδιος ο Καμιλέρι; «Γνώριζε τον Λούκα γιατί ήταν μαθητής του στην Ακαδημία Σίλβιο Ντ’ Αμίκο, όταν όμως του μίλησα για την επιλογή μου είχε αντιρρήσεις. “Εγώ τον είχα φαντασθεί διαφορετικό, άλλο πράμα έγραψα”», τόνιζε ο Σιρόνι.

Ο Καμιλέρι είχε σκεφτεί αλλιώς τον… επιθεωρητή του: Με κοιλίτσα, γέρο, αργό στις κινήσεις του και κυρίως μία μεσογειακή φιγούρα με μπούκλες. Κυρίως όχι καραφλό. «Όταν όμως είδε το πρώτο επεισόδιο, πείστηκε: «”Μου άρεσαν έως και οι κομπάρσες”», μου είπε», θυμόταν ο Σιρόνι.

Ο Σιρόνι ξεκίνησε από το θέατρο. Φοίτησε στην Σχολή του Πίκολο Τεάτρο, των Τζόρτζο Στρέλερ και του Πάολο Γκράσι, στο Μιλάνο. Όμως, η συνάντησή του με τα πλατό της RAI άλλαξε τα πάντα. Για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης σκηνοθέτησε έρευνες στο εξωτερικό και στην Ιταλία, έκανε μέχρι και τηλεοπτικά σποτ. Από εκείνη τη στιγμή, η ζωή του άλλαξε κατεύθυνση.

Το 1978 σκηνοθετεί τα επεισόδια της σειράς που άντλησαν έμπνευση από τα διηγήματα «Ο Εκατοέγκλημας» (Il Centodelitti) του Τζόρτζο Σερμπανένκο, ενώ το 1987-1990 έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε τα πρώτα επεισόδια της σειράς Eurocop. Ακολούθησαν άλλες δουλειές και σκηνοθεσίες σε τηλεπαιχνίδια, ενώ έγραψε και σκηνοθέτησε και ραδιοφωνικές σειρές.

Το 1999 ξεκινάει τον Μονταλμπάνο, τη σειρά που θα αποθεώσει την σκηνοθετική καριέρα του, όχι μόνο σε τηλεοπτικά νούμερα, αλλά κυρίως σε συναισθηματική αποδοχή από το κοινό. Ολόκληρη η Ιταλία θα παραμένει καρφωμένη στους δέκτες τις ημέρες της προβολής της για να παρακολουθήσει, παθιασμένα και πιστά, τις περιπέτειες του επιθεωρητή, που τουλάχιστον στο μυαλό του δημιουργού του είχε άλλη όψη.  

«Έχει μία σειρά από αρετές και μειονεκτήματα που είναι τυπικά όλων των Ιταλών», δήλωνε ο Σιρόνι. «Είναι ένας αναρχικός ατομιστής. Κάνει ό,τι θέλει εκείνος, του αρέσει να τρώει καλά, και τον έλκουν οι ωραίες γυναίκες», συμπλήρωνε.

Η κηδεία του Σιρόνι θα γίνει στον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή, την Ασίζη, εκεί όπου είχε επιλέξει να ζει με τη σύζυγό του, Λουτσία Φιούμι, την οποία παντρεύτηκε το 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / LaRepubblica, CorrieredellaSera, huffingtonpost.it

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις