Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Οργή (ξανά) για υπουργό του Τραμπ: Οι σκλάβοι ήταν μετανάστες!

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Αν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε. Αυτή τη φορά δεν είναι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ που προκαλεί οργή με μια δήλωση για τους μετανάστες. Είναι ο –Αφροαμερικανός- υπουργός Στέγασης, Μπεν Κάρσον, που δεν δίστασε να πει ότι οι σκλάβοι που έφτασαν στις ΗΠΑ από την Αφρική ήταν μετανάστες που έψαχναν το “αμερικανικό όνειρο”.

«Αυτό είναι οι Αμερική: μια γη ονείρων και ευκαιριών», είπε ο Κάρσον σε ομιλία του τη Δευτέρα (06.03.2017) στο προσωπικό του υπουργείου του. Και επέλεξε να κάνει την εξοργιστική αυτή δήλωση την ίδια μέρα που η κυβέρνηση Τραμπ υιοθέτησε ένα νέο διάταγμα για τη μετανάστευση.

Για να… “ελαφρύνει” το κλίμα, στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο Κάρσον (ένας από τους ανθρώπους που ήθελαν να γίνουν πρόεδροι αλλά εγκατέλειψαν την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων λόγω του… τυφώνα Τραμπ) αφηγήθηκε ανέκδοτα από τη σταδιοδρομία του ως νευροχειρούργος και έπλεξε το εγκώμιο των μεταναστών που εργάζονταν πολλές ώρες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους.

Αλλά κάπου εκεί το… έχασε. «Υπήρξαν και άλλοι μετανάστες που ήρθαν εδώ στα αμπάρια δουλεμπορικών πλοίων, εργάσθηκαν ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο σκληρά και για λιγότερα. Αλλά είχαν κι αυτοί ένα όνειρο πως μια μέρα οι γιοί τους, οι κόρες τους, οι εγγονοί τους, οι εγγονές τους, οι δισέγγονοί τους, οι δισέγγονές τους θα μπορούσαν να βρουν τον πλούτο και την ευτυχία σ’ αυτή τη γη».

Δεν ήταν δυνατόν μια τέτοια δήλωση να μην προκαλέσει αντιδράσεις. «Μετανάστες;;;», ήταν η πρώτη αντίδραση και ήρθε μέσω Twitter από τη μεγάλη οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων, NAACP.

«Τραγικά, σοκαριστικά και απαράδεκτα», χαρακτήρισε τα όσα είπε ο Κάρσον το ίδρυμα Anne Frank Center USA, που κρατάει ζωντανή τη μνήμη της Άννας Φρανκ. «Όχι, κύριε Κάρσον, οι σκλάβοι δεν μετανάστευσαν στην Αμερική. Τους έφεραν εδώ βίαια, παρά τη θέλησή τους και έζησαν εδώ χωρίς ελευθερία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Κάρσον από την άλλη, δεν μπορεί (ακόμα!) να… καταλάβει γιατί τα λόγια του προκάλεσαν αντιδράσεις. Για τον υπουργό Στέγασης, οι πάρα πολλές αντιδράσεις οργής και οι καταδίκες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αφορούν «την πιο κυνική ερμηνεία» των λόγων του υπουργού! «Κανένας δεν πιστεύει ειλικρινά ότι βάζει στο ίδιο επίπεδο τη μετανάστευση και τη δουλεία», δικαιολόγησε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη εξοργιστική δήλωση που κάνει ο δρ Μπεν Κάρσον. Το 2013 είχε υποστηρίξει πως η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας Obamacare ήταν «το χειρότερο πράγμα που συνέβη σ’ αυτή τη χώρα από την εποχή της δουλείας». «Και είναι κατά κάποιον τρόπο δουλεία, επειδή μας υποτάσσει όλους στο κράτος», είχε ισχυριστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε