Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Οργή στην Τουρκία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οργισμένοι εμφανίζονται οι Τούρκοι μετά από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, από τη γερμανική βουλή. Η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γερμανία, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται έξω από το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Τούρκοι εθνικιστές πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις έξω από το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων σχεδόν ομόφωνα από την γερμανική βουλή. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι Τούρκοι εθνικιστές κρατώντας σημαίες της πατρίδας τους, κάνουν με τα χέρια τους το σήμα των “Γκρίζων Λύκων”.

Η απόφαση της γερμανικής βουλής

Το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ότι παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

Μέλη της κοινότητας των Αρμενίων ευχαριστούν την γερμανική βουλή για την απόφασή της

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία

Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γερμανία για διαβουλεύσεις μετά την ψηφοφορία.

“Ανεύθυνη και αβάσιμη” χαρακτήρισε την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ “ιστορικό λάθος” ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης

Μέρκελ: Ισχυροί οι δεσμοί με την Τουρκία

Η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

“Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι”, δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε