Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οργή στην Βενεζουέλα για της δηλώσεις Μακρόν

Οργή στην Βενεζουέλα για της δηλώσεις Μακρόν

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατήγγειλε την «παρέκκλιση» του καθεστώτος του Καράκας και ευχήθηκε την αύξηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Πρόκειται για «μη φιλική και εχθρική ενέργεια εκ μέρους του ηγέτη ενός κράτους με το οποίο η Βενεζουέλα έχει ιστορικούς και αδελφικούς δεσμούς», συνεχίζει.

Στην ίδια ανακοίνωση το Καράκας κατηγορεί τη Γαλλία ότι έχει γίνει ένα «πιστό αντίγραφο της ρατσιστικής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μακρόν: Θα αυξήσουμε τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε χθες την ευχή η Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τις κυρώσεις εις βάρος του καθεστώτος στη Βενεζουέλα, του οποίου κατήγγειλε την «παρέκκλιση», και άλλες χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στη Βενεζουέλα να κινητοποιηθούν με τη σειρά τους προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στο Καράκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι με τον ομόλογό του της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι.

Κάλεσε επίσης άλλες χώρες, χωρίς να τις κατονομάζει, να κινητοποιηθούν.

Η δικαιοσύνη στη Βενεζουέλα αποφάσισε να αποκλείσει τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές και η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο αποφάσισε προχθές να απελάσει τον πρεσβευτή της Ισπανίας.

Το Καράκας κατηγορεί τη Μαδρίτη ότι ελίχθηκε στην ΕΕ και πέτυχε να υιοθετήσει η Ένωση την περασμένη Δευτέρα κυρώσεις εις βάρος επτά υψηλόβαθμων Βενεζουελάνων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων το νούμερο δύο του καθεστώτος Διοσδάδο Καμπέγιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Νέστορ Ρεβερόλ και η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού Συμβουλίου, Τιμπισάι Λουσένα.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει πολλούς γύρους οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, κυρίως έπειτα από ένα κύμα διαδηλώσεων που σημαδεύτηκαν από βία το 2017.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις