Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Οργή της Μέρκελ για τις επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία!

Οργή της Μέρκελ για τις επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία!

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η γερμανική κοινή γνώμη τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον γυναικών τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία. Η ολιγωρία της αστυνομίας προκάλεσε την οργή την Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εντοπίσει δεκάξι υπόπτους για τις επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία, ενώ έχουν υποβληθεί 121 μηνύσεις.

“Η ομάδα έρευνας στην οποία εργάζονται 80 αστυνομικοί, “ταυτοποίησε 16 νεαρούς άνδρες (…) οι περισσότεροι με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική”, που “μπορεί” να ενέχονται στα γεγονότα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία, η οποία όμως δεν κάνει λόγο για συλλήψεις. Η αστυνομία θα προχωρήσει στην εξέταση των εικόνων από τις κάμερες ασφαλείας και των καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων για να καθορίσει τον βαθμό εμπλοκής αυτών των ανδρών.

Η αστυνομία αναφέρει προς το παρόν ότι έχει καταγράψει 121 μηνύσεις. “Σε περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων, πρόκειται για αδικήματα σεξουαλικού χαρακτήρα. Στις άλλες περιπτώσεις, διεξάγονται έρευνες για πρόκληση τραυμάτων ή κλοπές”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Bild και η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφέρονται σήμερα σ’ ένα έγγραφο της αστυνομίας, το οποίο συντάχθηκε στις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τα γεγονότα, και περιγράφει το “χάος” της βραδιάς του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία, ενώ η αστυνομία έχει κατηγορηθεί για αμέλεια. Ο συντάκτης του εγγράφου, ένα στέλεχος της αστυνομίας, γράφει πως “γυναίκες που έκλαιγαν ανέφεραν σεξουαλικές επιθέσεις” και ότι “θύματα και μάρτυρες απειλήθηκαν”.

“Αστυνομικοί και περαστικοί κατάφεραν να εμποδίσουν βιασμούς” και “γυναίκες, συνοδευόμενες ή μη, υπέστησαν απερίγραπτη επίμονη παρενόχληση”, συνεχίζει. Η αστυνομία “δεν μπόρεσε να ελέγξει το σύνολο των γεγονότων, επιθέσεων, αδικημάτων … επειδή σημειώθηκαν υπερβολικά πολλά ταυτόχρονα”, συνοψίζει ακόμη ο αξιωματικός.

Η Μέρκελ θέλει απαντήσεις

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άσκησε σήμερα πίεση στις γερμανικές αρχές ζητώντας τους να εξιχνιάσουν τι ακριβώς συνέβη κατά τις επιθέσεις εναντίον γυναικών που σημειώθηκαν στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Κολωνία είχε πει ότι οι δράστες έμοιαζαν να είναι “αραβικής ή βορειοαφρικανικής” καταγωγής. “Αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά είναι εντελώς απαράδεκτο”, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

“Το αίσθημα των γυναικών στα περιστατικά αυτά, ότι ήταν εντελώς ανυπεράσπιστες και στο έλεος των δραστών, είναι προσωπικά για μένα ανυπόφορο και έτσι είναι σημαντικό να έρθουν στο φως όλα όσα συνέβησαν”, πρόσθεσε. Η καγκελάριος είπε ότι θα εξετάσει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της αλλαγής της νομοθεσίας και της αύξησης του αριθμού των αστυνομικών.

“Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να μιλάμε για τη βάση της πολιτιστικής συνύπαρξής μας στη Γερμανία και αυτό που ο κόσμος δικαίως περιμένει είναι οι δράσεις να ακολουθήσουν τα λόγια”, δήλωσε. Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε πως χρειάζεται η συνεχής αναθεώρηση της πολιτικής που διέπει τις απελάσεις “ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που δεν θέλουν να παραμείνουν μέσα στο νομικό μας πλαίσιο”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε