Κόσμος

Οργή της Τουρκίας κατά Μακρόν για την γενοκτονία των Αρμενίων

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση κάνει λόγο η Τουρκία καταδικάζοντας την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να ανακηρύξει την 24η Απριλίου ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων.

Όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Εμανουέλ Μκαρόν ανακοίνωσε ότι η 24η Απριλίου θα είναι για τη Γαλλία ημέρα μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων την περίοδο 1915-17.
“Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του κ.Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην ίδια την χώρα του, να ανακηρύξει ημέρα μνήμης μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά ζητήματα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
Η Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ήδη από το 2001, ο Μακρόν μιλώντας στο Συμβούλιο των Αρμενικών οργανώσεων της Γαλλίας έκανε λόγο για “φονικές διώξεις του αρμενικού λαού επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”.
Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών και αρνείται ότι επρόκειτο για συστηματικά ενορχηστρωμένες δολοφονίες, οι οποίες συνιστούν γενοκτονία.
Ο Μακρόν επισήμανε πάντως ότι είχε ενημερώσει από πριν για την απόφασή του τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι να κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο με την Τουρκία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε ο Κύπριος σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης σε ηλικία 69 ετών: Διέδωσε την ελληνική κουζίνα σε όλη τη Γαλλία
Η απώλειά του Κύπριου σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη αφήνει ένα σημαντικό κενό, όχι μόνο στον χώρο της γαστρονομίας, αλλά και στον απόδημο κυπριακό ελληνισμό, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης
Ανδρέας Μαυρομμάτης
Ακόμη 6 εβδομάδες πολέμου «υπόσχεται» το Ισραήλ – Γιατί κάνει λόγο για «χιλιάδες στόχους» σε Ιράν και Λίβανο
Στόχος των επιχειρήσεων είναι να μην μπορεί να το Ιράν να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους για αρκετά χρόνια και παράλληλα να αποδυναμωθεί το ισλαμικό καθεστώς ώστε να είναι πιο «εύθραυστο» σε εξεγέρσεις
Λίβανος