Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Οργή Τουσκ για Ερντογάν: Είναι εκτός τόπου!

Οργή Τουσκ για Ερντογάν: Είναι εκτός τόπου!

Οι νέες απειλές του Ερντογάν πως θα ανοίξει τις πύλες της «κολάσεως» και θα στείλει στην Ευρώπη 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, δεν έμειναν αναπάντητες αυτή τη φορά. Η οργή της Ευρώπης εκδηλώθηκε μέσα από τις λέξεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και μάλιστα ενώ βρίσκεται στην Κύπρο.

Ο Ντόναλντ Τουσκ βρίσκεται στη Λευκωσία και το πρωί της Παρασκευής (11.10.2019) συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Από την Κύπρο, (κάτι που έχει τη δική του σημασία) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όχι μόνο χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά επιτέθηκε στον Ερντογάν για τις νέες απειλές πως θα «πνίξει» την Ευρώπη στους πρόσφυγες.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου» τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Μόλις χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε έναν ακόμη ωμό εκβιασμό προς την Ε.Ε., απείλησε να ανοίξει τα σύνορα και να «στείλει» στην Ευρώπη 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες αν η Ε.Ε. χαρακτηρίσει εισβολή στη Συρία τη στρατιωτική επέμβαση που έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας.

Click4more: Στόλτενμπεργκ: Νόμιμες οι ανησυχίες Ερντογάν για τους Κούρδους – Βομβαρδίστε αλλά… με αυτοσυγκράτηση

Σε αντίθεση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που όπως έκανε στην Αθήνα έτσι και στην Τουρκία κράτησε… ίσες αποστάσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασε και τα όσα κάνει η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ! Δήλωσε αλληλεγγύη στην Κύπρο σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε, παράλληλα, την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς, όπως είπε, δεν υπονομεύουν μόνο τις πρόσφατες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά υπονομεύουν επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της και της Τουρκίας.

«Καλώ την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ. Η Ε.Ε. στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου στη σκιά των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Κύπρο, ενόψει και τις Συνόδου Κορυφής, να έχει στο πλευρό της, ενωμένη, την Ε.Ε.

 

Ο Κύπριος πρόεδρος, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου, ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις νέες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ «σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Είπε επίσης ότι εξήγησε στον κ. Τουσκ ότι οι νέες παράνομες γεωτρήσεις είναι μέρος μιας σειράς από συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν επίσης τη νεκρή ζώνη αλλά και τα σχέδια ενός ενδεχόμενου ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις