Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Οργή Τζουμχουριγιέτ: Προσβολή στον Κεμάλ το κήρυγμα στην Αγιά Σοφιά

Οργή Τζουμχουριγιέτ: Προσβολή στον Κεμάλ το κήρυγμα στην Αγιά Σοφιά

Η πρώτη μέρα λειτουργίας της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί είναι φυσικό να «πρωταγωνιστεί» στον τουρκικό Τύπο. Και ενώ τα περισσότερα δημοσιεύματα είναι… αποθεωτικά, υπάρχει κι ένα που δεν «είδε» με καλό μάτι όσα έγιναν στην Αγιά Σοφιά.

Είναι το δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριγιέτ, που κυκλοφόρησε σήμερα (25.07.2020) με πρωτοσέλιδο τίτλο πως το κήρυγμα που ακούστηκε στην Αγιά Σοφιά ήταν προσβολή για τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Click4more Η Αγιά Σοφιά είναι πια τζαμί! Παράσταση για ένα ρόλο του Ερντογάν – Κήρυγμα με κατάρες και Οθωμανικά Ξίφη

Η εφημερίδα, που πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την ομιλία του προέδρου θρησκευτικών υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, που είπε ότι όποιος άλλαξε την χρήση της Αγίας Σοφίας (δηλαδή ο Κεμάλ Ατατούκ..) είναι καταραμένος.

Click4more Με εντολή Ερντογάν ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο η Αγιά Σοφιά

«Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει. Οι πόρτες του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς οπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ» και «Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι». Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε και πόλεμο και ειρήνη. Εσείς διαλέξτε ποιο από τα δυο θέλετε», είπε στο κήρυγμά του Ερμπάς, κρατώντας στα χέρια του ένα οθωμανικό ξίφος.

Έκλεισαν το μαυσωλείο του Κεμάλ!

Στο πρωτοσέλιδο της Τζουμχουριγιέτ υπάρχει επίσης η αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (αντιπολίτευση) που βρήκε κλειστή την πόρτα του μαυσωλείου του Κεμάλ, την ώρα που γινόταν η προσευχή στην Αγία Σοφία. Τους ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει απολύμανση.

Click4more Figaro: Ο Ερντογάν υλοποιεί το ισλαμο-εθνικιστικό του όνειρο! Επίδειξη δύναμης η Αγιά Σοφιά

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διάφορες ΜΚΟ είχαν πάει να επισκεφθούν το μαυσωλείο για την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης και κατάφεραν να μπουν μέσα μετά από δίωρη διαμαρτυρία. Παράλληλα οι νομαρχίες της Αττάλειας και της Σμύρνης ακύρωσαν την κατάθεση στεφάνου για την επέτειο της Συνθήκης με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως δεν τρέχει τίποτε με τον κορωνοϊό όταν πρόκειται για την προσευχή στην Αγία Σοφία.

Με πληροφορίες και από Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις