Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Οrient Express: Η Ταχεία της Ανατολής και η άγνωστη ιστορία της

Οrient Express: Η Ταχεία της Ανατολής και η άγνωστη ιστορία της

Το Orient Express βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω… Masterchef. Η ταξιδιωτική πολυτέλεια και ο θρύλος πίσω από το τρένο.

Το Orient Express, η Ταχεία της Ανατολής, ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων περίπου από το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.

Το Orient Express, το οποίο ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια, άρχισε να λειτουργεί στις 5 Ιουνίου του 1883, ενώ το 1919 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή Simplon Orient Express, η οποία περιλάμβανε διαφορετικό δρομολόγιο και περνούσε από τους σταθμούς της Λωζάνης, του Μιλάνου, της Βενετίας, της Τεργέστης, του Βελιγραδίου.

Το 1977 οι τακτικές υπηρεσίες του σταμάτησαν καθώς δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει τον ανταγωνισμό με το αεροπλάνο. Ωστόσο, το θρυλικό αυτό τρένο εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα και να προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες στους επιβάτες αλλά πλέον το δρομολόγιο του είναι κάπως σύντομο, σε σύγκριση με το δρομολόγιο του παρελθόντος. Καθημερινά συνδέει το Παρίσι με την Βιέννη, περνώντας από το Στρασβούργο, το Μπάντεν-Μπάντεν, το Μόναχο και πολλούς άλλους σταθμούς. Δύο από τα βαγόνια του τραίνου – μια κλινάμαξα και το εστιατόριο – διασώζονται και εκτίθενται στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Κορδελιό.

Το Orient Express, λόγω της φήμης του στην εποχή του ως πολυτελούς τραίνου, αποτέλεσε σκηνικό για το γνωστό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και για την ομώνυμη υποψήφια για έξι Όσκαρ ταινία του 1974 αλλά για και το βιβλίο του Γκράχαμ Γκρην Το Τραίνο της Σταμπούλ. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σαν σκηνικό σε αρκετές ταινίες. Η διάσημη ταινία του Τζέιμς Μποντ Από τη Ρωσία με αγάπη (From Russia with Love) παρουσιάζει σκηνές δράσης που διαδραματίζονται στο Orient Express.

Το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για το Orient Express

Το ντοκιμαντέρ «In search of the Orient-Express», παραγωγής της Arte France και του BBC France έχει θέμα το πρώτο ταξίδι του μυθικού τρένου, το 1883, από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη. Το Orient Express ήταν σύμβολο πολυτέλειας, απόλαυσης και περιπέτειας και ταξίδευε για έναν σχεδόν αιώνα μέχρι το 1977, όταν τα αεροπορικά ταξίδια περιόρισαν τη ζήτηση για μακρινά ταξίδια με τρένο.

Ο οίκος Moynat είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά brand πολυτελείας της Γαλλίας και έχει πλούσια ταξιδιωτική ιστορία.

Η Pauline Moynat, οραματίστρια και η μοναδική γυναίκα στην ιστορία, κατασκευαστής μπαούλων, ίδρυσε τον οίκο Moynat το 1849 και σύντομα το έκανε το πιο γνωστό παριζιάνικο brand γαλλικών δερμάτινων ειδών και αποσκευών. Εκτός από τη διασφάλιση ταξιδιών με στυλ ο οίκος κατοχύρωσε αμέτρητα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ειδικά για τις αποσκευές των τρένων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου χρηματοκιβωτίου που περιείχε ένα μυστικό συρτάρι με πατενταρισμένη κλειδαριά ασφαλείας για τη φύλαξη πολύτιμων αντικειμένων.

Ο οίκος Moynat ξεκίνησε ως κατασκευαστής μπαούλων για τη γαλλική ελίτ και τους εύπορους που είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν. Η εταιρεία συνεργάστηκε και παλαιότερα με το Orient Express στον τομέα της ομορφιάς.

Ο οίκος στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν γνωστός για τα ελαφρά αδιάβροχα μπαούλα του για αυτοκίνητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις