Κόσμος

Όσοι βρίζουν πολύ έχουν καλύτερο λεξιλόγιο! Το λένε οι επιστήμονες

Όσοι έχουν πλούσιο "ρεπερτόριο γαλλικών" είναι πιθανό να έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο σε αντίθεση με εκείνους που δεν βρίζουν πολύ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έρχεται πλέον να καταρριφθεί το στερεότυπο πως οι άνθρωποι που βρίζουν δεν μπορούν να βρουν πιο κατάλληλες λέξεις για να εκφραστούν και έχουν ελλιπή εκπαίδευση. Οι ψυχολόγοι Kristin Jay και Timothy Jay του Marist College και του Massachusetts College of Liberal Arts κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που έχουν πλούσιο λεξιλόγιο από βρισιές είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη συνολική γλωσσική επάρκεια.

Στο πρώτο τους πείραμα συγκέντρωσαν 43 συμμετέχοντες (30 γυναίκες), από 18 έως 22 ετών, και τους ζήτησαν να πουν όσες περισσότερες βρισιές ή λέξεις ταμπού μπορούν μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να πουν όσα περισσότερα ονόματα ζώων μπορούν και πάλι μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ονόματα ζώων ως ένδειξη του συνολικού τους λεξιλογίου και του γλωσσικού τους ενδιαφέροντος. Από τη συμμετοχή τους προέκυψε μια λίστα 533 λέξεων ταμπού, ένω όσοι συμμετείχαν κλήθηκαν να απαντήσουν σε τυποποιημένα τεστ λεκτικών ικανοτήτων.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι 49 συμμετέχοντες (34 γυναίκες), από 18 έως 22 ετών, κλήθηκαν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Αυτή τη φορά όμως τους ζητήθηκε να γράψουν όσες περισσότερες βρισιές και ονόματα ζώων ξέρουν που να αρχίζουν με το γράμμα “α”. Ακολούθησαν και για αυτή την ομάδα μια ομάδα τυποποιημένων τεστ λεκτικών ικανοτήτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η δυνατότητα να παράγεις βρισιές δεν αποτελεί δείκτη γλωσσικής φτώχειας. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι η ευχέρεια σε λέξεις ταμπού συνδέεται θετικά με άλλα στοιχεία γλωσσικής ευφράδειας. “Ένα πλούσιο τέτοιο λεξιλόγιο μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη των υγιών λεκτικών ικανοτήτων κάποιου παρά να αποτελεί κάλυμμα των ελλείψεών του”.

Πηγή: Sciencealert

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέες απειλές του Ομέρ Τσελίκ για Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο – Βολές και κατά ΗΠΑ για άρση εμπάργκο στη Λευκωσία
«Η Τουρκία έχει επίγνωση της δύναμής της τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο πεδίο» τονίζει ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν
Ομέρ Τσελίκ
Ισπανία: Ο δεινόσαυρος διπλόδοκος ζούσε κάποτε και στην Ευρώπη – Η πρώτη φορά που εντοπίζεται εκτός της Βόρειας Αμερικής
Απολιθώματα ηλικίας περίπου 150 εκατ. ετών αλλάζουν όσα γνωρίζαμε για τον γιγάντιο δεινόσαυρο με τον μακρύ λαιμό - Έφτανε σε μήκος περίπου τα 25 μέτρα
Δεινόσαυρος Διπλόδοκος
Επίθεση Τραμπ στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ο ίδιος διόρισε – «Εκφοβίζονται από την Αριστερά»
«Αυτοί δεν είναι οι άνθρωποι από τους οποίους πήρα συνέντευξη για να υπηρετήσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, είναι απλώς μια σκιά του αρχικού εαυτού τους»
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών στην Τουρκία για την υποχρεωτική στολή - «Κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα»
«Μην ασχολείστε με τα εκατοστά της ποδιάς» λένε οι εκπαιδευτικοί, που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις καθηγητών, τις γεμάτες τάξεις και τα προβλήματα στα δημόσια σχολεία
Σχολείο στην Τουρκία