Κόσμος

Όσοι βρίζουν πολύ έχουν καλύτερο λεξιλόγιο! Το λένε οι επιστήμονες

Όσοι έχουν πλούσιο "ρεπερτόριο γαλλικών" είναι πιθανό να έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο σε αντίθεση με εκείνους που δεν βρίζουν πολύ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα.

Έρχεται πλέον να καταρριφθεί το στερεότυπο πως οι άνθρωποι που βρίζουν δεν μπορούν να βρουν πιο κατάλληλες λέξεις για να εκφραστούν και έχουν ελλιπή εκπαίδευση. Οι ψυχολόγοι Kristin Jay και Timothy Jay του Marist College και του Massachusetts College of Liberal Arts κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που έχουν πλούσιο λεξιλόγιο από βρισιές είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη συνολική γλωσσική επάρκεια.

Στο πρώτο τους πείραμα συγκέντρωσαν 43 συμμετέχοντες (30 γυναίκες), από 18 έως 22 ετών, και τους ζήτησαν να πουν όσες περισσότερες βρισιές ή λέξεις ταμπού μπορούν μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να πουν όσα περισσότερα ονόματα ζώων μπορούν και πάλι μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ονόματα ζώων ως ένδειξη του συνολικού τους λεξιλογίου και του γλωσσικού τους ενδιαφέροντος. Από τη συμμετοχή τους προέκυψε μια λίστα 533 λέξεων ταμπού, ένω όσοι συμμετείχαν κλήθηκαν να απαντήσουν σε τυποποιημένα τεστ λεκτικών ικανοτήτων.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι 49 συμμετέχοντες (34 γυναίκες), από 18 έως 22 ετών, κλήθηκαν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Αυτή τη φορά όμως τους ζητήθηκε να γράψουν όσες περισσότερες βρισιές και ονόματα ζώων ξέρουν που να αρχίζουν με το γράμμα “α”. Ακολούθησαν και για αυτή την ομάδα μια ομάδα τυποποιημένων τεστ λεκτικών ικανοτήτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η δυνατότητα να παράγεις βρισιές δεν αποτελεί δείκτη γλωσσικής φτώχειας. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι η ευχέρεια σε λέξεις ταμπού συνδέεται θετικά με άλλα στοιχεία γλωσσικής ευφράδειας. “Ένα πλούσιο τέτοιο λεξιλόγιο μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη των υγιών λεκτικών ικανοτήτων κάποιου παρά να αποτελεί κάλυμμα των ελλείψεών του”.

Πηγή: Sciencealert

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν έκλεισε ξανά τα Στενά του Ορμούζ κατηγορώντας τις ΗΠΑ – 8 πετρελαιοφόρα κατάφεραν να περάσουν
Ένα πετρελαιοφόρο που μετέφερε αργό, τέσσερα τάνκερ μεταφοράς υγραερίου, δύο πλοία που μετέφεραν πετρέλαιο και χημικά προϊόντα και ένα όγδοο πλοίο που μετέφερε «πετρελαϊκά προϊόντα» διέσχισαν τα Στενά
Stenα του Ορμούζ
Ανανεώθηκε πριν 19 λεπτά
5
Ο Τραμπ «βλέπει» συμφωνία με το Ιράν το Σαββατοκύριακο – «Συμβαίνουν πολλά καλά και αυτό περιλαμβάνει και τον Λίβανο»
Στις πρώτες του δηλώσεις στις κάμερες μετά το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εκ νέου την αισιοδοξία του για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
Η 34χρονη Έιμι Έσκριτζ είναι η 11η στη λίστα με τους νεκρούς επιστήμονες στις ΗΠΑ - Αυτοπυροβολισμός η αιτία θανάτου της
Τουλάχιστον 10 επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με πρόσβαση σε ευαίσθητα προγράμματα πυρηνικής και διαστημικής τεχνολογίας, έχουν πεθάνει ή αγνοούνται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες από το 2023
Η 11η επιστήμονας