Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Όταν λήξει η θητεία του Ντράγκι στην ΕΚΤ η Ιταλία θα μείνει στην “απέξω”

Όταν λήξει η θητεία του Ντράγκι στην ΕΚΤ η Ιταλία θα μείνει στην “απέξω”

Η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα αποκλεισμένη από την καρδιά της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο δεκαετιών του νομίσματος γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Η οκταετής θητεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, λήγει τον Οκτώβριο του 2019 και η χώρα του δεν αποκτά αυτόματα έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο μετά από αυτόν. Αντίθετα, οι λαϊκιστές ηγέτες της θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τις ίδιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανταγωνίζονται σε θέματα όπως τα όρια δαπανών και το μεταναστευτικό από τότε που ανήλθαν στην εξουσία τον Ιούνιο.

Ο κίνδυνος είναι ότι ο αποκλεισμός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ και ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον οργανισμό που σχεδιάζει τη νομισματική πολιτική θα θεωρηθεί ως περιφρόνηση έναντι των Ιταλών. Ορισμένοι αξιωματούχοι φλερτάρουν ήδη με τον ευρωσκεπτικισμό και οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το μπλοκ, προκαλώντας πλήρη οικονομική κρίση.

Το εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο υποβάλλει προτάσεις και θέτει την ημερήσια διάταξη. Αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιταλίας παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι ανησυχούν για την προοπτική απουσίας από την ομάδα αυτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις