Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ουγγαρία: 5,5 χρόνια φυλάκιση στον καπετάνιο του Viking Sigyn για το δυστύχημα στον Δούναβη με 27 νεκρούς

Ουγγαρία: 5,5 χρόνια φυλάκιση στον καπετάνιο του Viking Sigyn για το δυστύχημα στον Δούναβη με 27 νεκρούς

Σε 5,5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε από Δικαστήριο της Ουγγαρίας ο Ουκρανός καπετάνιος ελβετικού τουριστικού ποταμόπλοιου, το οποίο το 2019 συγκρούστηκε με πολύ μικρότερο τουριστικό πλοίο στον Δούναβη, το οποίο στη συνέχεια βυθίστηκε στοιχίζοντας τη ζωή σε 27 άτομα.

Ο 68χρονος καπετάνιος, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στην Ουγγαρία από το 2019, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου “βαθιά λυπημένος” για το δυστύχημα στον Δούναβη.

Το τουριστικό πλοίο Mermaid, με 35 επιβαίνοντες, βυθίστηκε κάτω από μια γέφυρα στη διάρκεια σφοδρής βροχόπτωσης, έπειτα από μετωπική σύγκρουση με το ελβετικό ποταμόπλοιο.

Πρόκειται για το χειρότερο ναυτικό δυστύχημα στον Δούναβη εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

25 από τα θύματα ήταν Νοτιοκορεάτες. Ο καπετάνιος του Mermaid και το πλήρωμά τους επίσης έχασαν τη ζωή τους, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη μιας Κορεάτισσας.

“Ο κατηγορούμενος Γιούρι Καπλίνσκι κρίθηκε ένοχος για…αμέλεια που συνιστά απειλή στις θαλάσσιες μεταφορές”, ανακοίνωσε η δικαστής Λεόνα Νέμετ διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία μπορεί να προσβληθεί στο εφετείο.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα»

“Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα. Οι αναμνήσεις αυτής της τρομερής τραγωδίας δεν με αφήνουν να ησυχάσω ούτε λεπτό και θα με στοιχειώνουν για το υπόλοιπο της ζωής μου”, δήλωσε ο καπετάνιος στο δικαστήριο εμφανώς ταραγμένος.

Ωστόσο, το δικαστήριο τον απάλλαξε από την κατηγορία ότι δεν παρείχε βοήθεια. Μόνο επτά Κορεάτες επιβάτες επέζησαν του δυστυχήματος.

Το δυστύχημα

Στις 29 Μαΐου 2019, το «Mermaid», ένα τουριστικό ποταμόπλοιο που μετέφερε 33 Νοτιοκορεάτες και δύο Ούγγρους μέλη του πληρώματος, βυθίστηκε έπειτα από μετωπική σύγκρουση με το «Viking Sigyn» με καπετάνιο τον Καπλίνσκι στην καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας κοντά στο κοινοβούλιο.

Τα πτώματα 27 τουριστών βρέθηκαν έπειτα από έρευνες πολλών εβδομάδων.

Οπτικό υλικό έδειξε το «Viking Sigyn», ένα επιβλητικό πλοίο 135 μέτρων και 2.000 τόνων, να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα στο «Mermaid», ένα σκάφος 26 μέτρων.

Στη συνέχεια το μικρότερο πλοίο βυθίστηκε σε λίγα δευτερόλεπτα, σε νερό με θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο καπετάνιος ήταν αφηρημένος και αμελής, παραλείποντας να επιβραδύνει έγκαιρα. Κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν βοήθησε τους επιβάτες που είχαν πέσει στο νερό ή είχαν παγιδευτεί στο πλοίο.

Σε γραπτή του δήλωση που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, ο Γιούρι Καπλίνσκι εξήγησε ότι δεν είχε προσέξει το άλλο τουριστικό σκάφος και νόμιζε ότι είχε χτυπήσει με κάποιο ξύλο που επέπλεε, σύμφωνα με την εφημερίδα Blikk.

Όταν κατάλαβε τι συνέβαινε, έπαθε σοκ και άφησε τα χειριστήρια στον δεύτερο αξιωματικό, είπε.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις