Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ουγγαρία: Επίθεση Βίκτορ Όρμπαν στην ΕΕ – «Μας συμπεριφέρεται σαν εχθρό»

Ουγγαρία: Επίθεση Βίκτορ Όρμπαν στην ΕΕ – «Μας συμπεριφέρεται σαν εχθρό»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σε μια φυλοκυβερνητική συγκέντρωση που έγινε χθες στη Βουδαπέστη, έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές κατήγγειλε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη χώρα του και την Πολωνία, στάση παρόμοια με εκείνη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας απευθύνεται και συμπεριφέρεται προς εμάς και τους Πολωνούς σαν εχθρούς», είπε μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του, που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την εξέγερση του 1956 κατά των Σοβιετικών και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον πρωθυπουργό.

«Οι Βρυξέλλες καλό θα ήταν να καταλάβουν ότι ακόμη και οι κομμουνιστές δεν κατάφεραν να μας πιάσουν. Είμαστε ο Δαβίδ που ο Γολιάθ καλύτερα να έμενε μακριά του», τόνισε, εκφράζοντας την υποστήριξή του στη Βαρσοβία στη σύγκρουση της με τις Βρυξέλλες σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την υπεροχή του δικαίου της Ένωσης.

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε αυτή την φιλοκυβερνητική κινητοποίηση έκαναν πορεία κατά μήκος του ποταμού Δούναβη έως το κέντρο της Βουδαπέστης. Μεταξύ των διαδηλωτών, υπήρχαν Πολωνοί που ταξίδεψαν από την χώρα τους και κυμάτισαν σημαίες της Πολωνίας. Ένα πλακάτ έγραφε: «Βρυξέλλες = δικτατορία».

Για πρώτη φορά από τότε που ανήλθε στην εξουσία, το 2010, ο 58χρονος Όρμπαν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ενιαίο μέτωπο κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και του κεντροδεξιού Jobbik στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Της συμμαχίας ηγείται ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι, ένας 49χρονος Καθολικός συντηρητικός, πατέρας επτά παιδιών και δήμαρχος μιας μικρής πόλης.

Οι ειδικοί προβλέπουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική μάχη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές που ο Όρμπαν επικρατούσε άνετα.

Οι υποστηρικτές του Ζάι έκαναν επίσης πορεία στη Βουδαπέστη για την επέτειο με τη συμμετοχή περίπου 5.000 ανθρώπων, μπροστά στους οποίους ο Ζάι είπε: «Ο κόσμος ήταν αγανακτησμένος το 1956 και είναι αγανακτισμένος σήμερα!».

Ο Όρμπαν προειδοποίησε τους ψηφοφόρους του κατά της επιστροφής της Αριστεράς – «υπάρχει μόνο μια Αριστερά όσο κι αν αυτή μεταμφιέζεται», είπε – και δημοσίως άφησε υπόνοιες για ξένες παρεμβάσεις στις ερχόμενες εκλογές.

«Όταν χρειαζόμασταν τη βοήθειά τους, δεν ήρθαν. Τώρα δεν τους ζητήσαμε τίποτα και είναι εδώ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εκκλήσεις προς την Δύση να βοηθήσουν τους Ούγγρους το 1956.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις