Κόσμος

Ουγγαρία: Ευρωπαϊκά “συγχαρητήρια” στον Όρμπαν για την εκλογική του νίκη

Τα συγχαρητήριά του προς τον Βίκτορ Όρμπαν μετά την «καθαρή νίκη» του κόμματός του στις εκλογές πρόκειται να δώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ θα γράψει σήμερα (Δευτέρα) στον πρωθυπουργό Όρμπαν για να τον συγχαρεί για την καθαρή νίκη του κόμματός του», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μαργαρίτης Σχοινάς στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής.

Ο Γιούνκερ θα έχει εξάλλου τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Όρμπαν την Τρίτη, πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς.

«Η Επιτροπή ανυπομονεί να εργαστεί με τη νέα ουγγρική κυβέρνηση για τις πολλές κοινές προκλήσεις που μας περιμένουν τους επόμενους μήνες», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Αμφιλεγόμενος ηγέτης στην ΕΕ, ο Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz, που εξασφάλισαν το 48,8% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια με τον Γιούνκερ καθώς και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

«Ο ουγγρικός λαός εξέφρασε χθες τη βούλησή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ένωση δημοκρατιών και αξιών. Ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Επιτροπή φρονούν πως η προάσπιση αυτών των αξιών και αυτών των αρχών είναι μια κοινή υποχρέωση όλων των κρατών μελών χωρίς εξαίρεση», σχολίασε εξάλλου ο Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση για τους αμφιλεγόμενους νόμους που αποφάσισε πρόσφατα η Ουγγαρία υπό την κυβέρνηση του Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε τον Δεκέμβριο στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο της για τις ΜΚΟ που έχει στόχο, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, τον Αμερικανό χρηματιστή Τζορτζ Σόρος, καθώς και για το θέμα της νέας νομοθεσίας για την ανώτατη εκπαίδευση. Η Κομισιόν εκτιμά πως ο νόμος αυτός δεν συνάδει με το δίκαιο της Ένωσης.

Μέρκελ: Θα συνεργαστούμε με τον Όρμπαν

Πάντως η Η Άνγκελα Μέρκελ ήδη συνεχάρη τον Όρμπαν για την εκλογική του νίκη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε πως η καγκελάριος θα εργαστεί με τη νέα κυβέρνησή του παρά τις διαφορές για τη μετανάστευση.

«Όπως συνηθίζεται έπειτα από εκλογές στην Ευρώπη, η καγκελάριος συνεχάρη με επιστολή τον νικητή των εκλογών, τον πρωθυπουργό Όρμπαν, για την επιτυχία του στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν επίσης διαμφισβητούμενα θέματα στη συνεργασία μας, οι διαφορετικές θέσεις στη μεταναστευτική πολιτική έρχονται στον νου», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
12 οι νεκροί από την έκρηξη αυτοκίνητου στο Νέο Δελχί της Ινδίας - Ερευνάται η σύνδεση με συλλήψεις που είχαν γίνει στο Κασμίρ
Επτά άνδρες, ανάμεσά τους δύο γιατροί, συνελήφθησαν σε μία αντιτρομοκρατική έρευνα με εφόδους στο Κασμίρ και θεωρείται ότι συνδέονται με την έκρηξη
ινδία
Η εξομολόγηση του «Βρικόλακα του Παρισιού» Νίκο Κλο που έτρωγε νεκρούς: Λήστευε τάφους για να συλλέγει υπολείμματα σορών
Τρεις δεκαετίες μετά τη σύλληξή του για δολοφονία και κανιβαλισμό, ο Κλο περιγράφει πώς ξεκίνησαν οι φαντασιώσεις που τον οδήγησαν στο έγκλημα
Ο Νίκο Κλο
Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία: Σε διαθεσιμότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκέρμαν Γκαλουστσένκο
Kατηγορίες σε βάρος επτά προσώπων σε σχέση με δωροδοκίες ύψους 100 εκατ. δολαρίων στον ενεργειακό τομέα - Στο επίκεντρο και ο παλιός συνεργάτης του Ζελένσκι Τιμούρ Μίντιτς
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο (στη μέση) με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δεξιά)