Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ουγγαρία: Νέα εμπόδια σε κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και στην περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας

Ουγγαρία: Νέα εμπόδια σε κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και στην περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας

Η Ουγγαρία διεκδικεί επάξια τον ρόλο της πλέον – ή και μόνης – φιλορωσικής χώρας στην Ευρώπη, τουλάχιστον στα λόγια.

Τελευταίο παράδειγμα η δήλωση της Ουγγαρίας πως θα μπλοκάρει πιθανές νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας.

Υπάρχει φυσικά και ένα «εκτός εάν». Θα μπλοκάρει δηλαδή τις κυρώσεις, εκτός εάν το Κίεβο βγάλει την ουγγρική τράπεζα OTP από τον κατάλογο των «χορηγών του πολέμου», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως εφόσον η OTP παραμένει στη μαύρη λίστα», είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο. «Το ίδιο ισχύει επίσης για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Το εάν θα επιμείνει ή θα υποχωρήσει και θα μείνει πάλι στα λόγια είναι επί του παρόντος άγνωστο. Όπως αναφέρει πάντως το πρακτορείο Reuters, η Ουγγαρία – που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ –  αρνείται μεν να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη γειτονική της Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όμως τελικά έχει συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα που έχουν προταθεί.

Η Ουγγαρία δεν ενέκρινε επίσης την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που παρέχεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), ζητώντας διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική.

Ο EPF δημιουργήθηκε το 2021 και είναι ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να αποτρέπει συγκρούσεις, να οικοδομεί την ειρήνη και να ενδυναμώνει τη διεθνή ασφάλεια. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει χορηγήσει συνολικά 3,6 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω αυτού του Μηχανισμού.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις