Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ουγγαρία: Παράταση του μερικού lockdown μέχρι την 1η Μαρτίου

Ουγγαρία: Παράταση του μερικού lockdown μέχρι την 1η Μαρτίου

Η Ουγγαρία θα παρατείνει το μερικό lockdown μέχρι και την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η όποια χαλάρωση των μέτρων αυτή την στιγμή στην Ουγγαρία θα οδηγούσε αργότερα σε ένα αυστηρότερο lockdown αν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί ραγδαία ή αν εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

“Τα μέτρα που ελήφθησαν τον Νοέμβριο έχουν βοηθήσει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μόλυνσης και να κρατηθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Οι ειδικοί λένε ότι, απόντος ενός εμβολίου, κάθε χαλάρωση θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα και σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα αργότερα”, είπε.

Τα περιοριστικά μέτρα τα οποία περιλάμβαναν την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και του κλεισίματος των Γυμνασίων και Λυκείων καθώς και των εστιατορίων, επρόκειτο να λήξουν την Δευτέρα. Ο Γκούλιας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει κατά 90 ημέρες την ισχύ των έκτακτων κυβερνητικών εξουσιών.

Η Ουγγαρία έχει μέχρι σήμερα εμβολιάσει 161.215 ανθρώπους με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο Γκούλιας διευκρίνισε ότι τα εμβόλια που φθάνουν μέσω της διαδικασίας προμηθειών της ΕΕ δεν επαρκούν για την επίτευξη μαζικού εμβολιασμού.

Η Ουγγαρία, με πληθυσμό περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 363.450 κρούσματα κορονοϊού και 12.291 θανάτους από την covid-19.

Ο Γκούλιας τόνισε ότι η Ουγγαρία, η οποία την περασμένη εβδομάδα έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό Sputnik V, θα λάβει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και θα είναι αρκετές για τον εμβολιασμό 300.000 ανθρώπων.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν δέχεται πιέσεις να ανοίξει εκ νέου την οικονομία της χώρας το συντομότερο δυνατό πριν από τις εθνικές εκλογές το 2022 μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας τον περασμένο χρόνο, το οποίο βύθισε τη χώρα στη χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις