Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουγγαρία: «Ψηφίστε άκυρο» – Ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων αντιδρούν στο δημοψήφισμα κατά των ΛΟΑΤΚΙ

Ουγγαρία: «Ψηφίστε άκυρο» – Ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων αντιδρούν στο δημοψήφισμα κατά των ΛΟΑΤΚΙ
Φωτογραφία Reuters

Το δημοψήφισμα της κυβέρνησης της Ουγγαρίας για θέματα ΛΟΑΤΚΙ, που πραγματοποιείται παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, προκαλεί αντιδράσεις από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, οι οποίες καλούν τους ψηφοφόρους να ρίξουν άκυρη ψήφο.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ένας εθνικιστής που βρίσκεται αντιμέτωπος με σκληρή μάχη για την επανεκλογή του για τέταρτη συνεχή θητεία, έχει προτείνει δημοψήφισμα, το οποίο προτείνει νομοσχέδιο που θα περιορίζει τη διδασκαλία στα σχολεία για θέματα ΛΟΑΤΚΙ.

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα θεωρείται πως είναι η απάντηση της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή ξεκίνησε νομική διαδικασία εις βάρος της για τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και απαγορεύει τη χρήση υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία, κατά τα φαινόμενα ως μέτρο για να αποτραπεί η κακοποίηση παιδιών.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο νόμος κάνει διακρίσεις και έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεκτικότητας και της ατομικής ελευθερίας.

Ο Ορμπάν έθεσε στο επίκεντρο της εκστρατείας του τα θέματα που αφορούν τα φύλα και αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζεται προπαγάνδα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στα σχολεία.

Αν και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα ενόψει των εκλογών της 3ης Απριλίου, το δημοψήφισμα παραμένει βασικό σημείο των πολιτικών του Ορμπάν με στόχο να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι του κόμματός του, του Fidesz.

«Είμαστε ενωμένοι και άρα θα κερδίσουμε επίσης το δημοψήφισμα, με το οποίο θα σταματήσουμε στα σύνορά μας την τρέλα που αφορά τα φύλα από το να σαρώσει τον δυτικό κόσμο», δήλωσε ο Ορμπάν σε συγκέντρωση στις 15 Μαρτίου.

Ενώ το μήνυμα έχει απήχηση σε συντηρητικούς ψηφοφόρους, οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν χθες, Κυριακή, στη Βουδαπέστη κρατώντας δύο τεράστια σχήματα «Χ» και καλώντας τον κόσμο να ρίξει άκυρη ψήφο στο δημοψήφισμα, βάζοντας δύο φορές σημάδι σε κάθε ερώτημα του ψηφοδελτίου. Η πρόταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ισχύει χωρίς τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος να έχει ρίξει έγκυρη ψήφο.

«Αυτό το δημοψήφισμα προπαγάνδας που κάνει διακρίσεις … απλά ενισχύσει περαιτέρω τον διχασμό στην κοινωνία και αυξάνει τις προκαταλήψεις σε βάρος των ανθρώπων ΛΟΑΤΚΙ», δήλωσε η Λούκα Ντούντιτς, εκπρόσωπος της οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων Hatter Tarsasag.

Στο δημοψήφισμα, οι Ούγγροι θα ερωτηθούν εάν στηρίζουν τη διενέργεια σεμιναρίων σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία χωρίς τη συναίνεση των γονέων και εάν πιστεύουν ότι πρέπει να προωθούνται μεταξύ των παιδιών διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου.

Θα ερωτηθούν επίσης εάν θα πρέπει να παρουσιάζεται στα παιδιά χωρίς περιορισμούς υλικό μέσων ενημέρωσης που μπορεί να επηρεάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις