Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ουγγαρία: Το Pride έγινε στη Βουδαπέστη παρά τον καύσωνα και τις αντιδράσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

Ουγγαρία: Το Pride έγινε στη Βουδαπέστη παρά τον καύσωνα και τις αντιδράσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+
Φωτογραφία Reuters

Παρά τον καύσωνα και την πολιτική του Βίκτορ Όρμπαν απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, η παρέλαση του Pride έγινε κανονικά στη Βουδαπέστη και συμμετείχαν χιλιάδες Ούγγροι που διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης της Ουγγαρίας.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προωθεί μια συντηρητική-χριστιανική ατζέντα. Το 2021 απαγόρευσε τη δημόσια «επίδειξη και διαφήμιση της ομοφυλοφιλίας» σε άτομα κάτω των 18 ετών, ένα γεγονός που επικρίθηκε δριμύτατα από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

«Βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε ενωμένη την κοινότητα και να παρέχουμε έναν χώρο όπου όλοι θα μπορούν να ζουν όπως είναι και να βρίσκονται ανάμεσα σε ανθρώπους που τους υποστηρίζουν, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση την οποία βιώνουμε», είπε ένας εκπρόσωπος του Pride, ο Μάτε Χιντβέγκι.

«Μετά την ψήφιση του νόμου, ο αριθμός των συμμετεχόντων στην Παρέλαση Υπερηφάνειας σχεδόν διπλασιάστηκε», επισήμανε.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, χόρευαν και τραγουδούσαν καθώς διέσχιζαν το κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας. Ούτε οι διοργανωτές, ούτε η κυβέρνηση ανακοίνωσαν κάποιον αριθμό, όμως οι αυτόπτες μάρτυρες υπολογίζουν ότι ήταν περίπου 10.000.

Τηλεοπτικές διαφημίσεις για την Παρέλαση επιτρεπόταν να προβάλλονται μόνο αργά τη νύχτα αλλά τα περισσότερα κανάλια δεν πήραν το ρίσκο να τις παίξουν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Telex.hu.

Την Παρασκευή οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων 36 χωρών προέτρεψαν την Ουγγαρία να προστατεύσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και να καταργήσει τους νόμους με τους οποίους επιτρέπονται οι διακρίσεις σε βάρος τους. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πρέσμαν και πολλοί άλλοι διπλωμάτες συμμετείχαν σήμερα στην παρέλαση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις