Κόσμος

Ουκρανία: Fitch και S&P την έθεσαν σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας τέθηκε η Ουκρανία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης S&P και Fitch Ratings.

Συγκεκριμένα οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch Ratings υποβάθμισαν χθες Παρασκευή το αξιόχρεο του ουκρανικού δημοσίου σε ό,τι αφορά ομόλογα και άλλα αξιόγραφα εκπεφρασμένα σε ξένα νομίσματα, εξηγώντας πως θεωρούν το διετές μορατόριο στην αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας επιλεκτική χρεοκοπία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πιστωτές του ουκρανικού δημοσίου στο εξωτερικό, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία, ενέκριναν οριστικά το αίτημα της χώρας για διετές μορατόριο στην αποπληρωμή οφειλών της αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέποντας έτσι στο Κίεβο να αποφύγει την κήρυξη πτώχευσης.

Το μορατόριο θα επιτρέψει στο ουκρανικό δημόσιο να εξοικονομήσει περίπου 3 δισεκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Ο S&P μείωσε το αξιόχρεο της Ουκρανίας στη βαθμίδα SD («selective default», επιλεκτική χρεοκοπία), ο Fitch στη βαθμίδα RD («restricted default», επίσης επιλεκτική χρεοκοπία), από CCC και C αντίστοιχα, ακριβώς εξαιτίας της αναβολής που εξασφάλισε ως προς την αποπληρωμή των οφειλών της.

Ο S&P ανέφερε πως θεωρεί ότι η μακροοικονομική και δημοσιονομική πίεση εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου ενδέχεται να εξασθενίσει περαιτέρω τη δυνατότητα της ουκρανικής κυβέρνησης να αποπληρώνει οφειλές της σε ξένο όσο και σε εγχώριο νόμισμα.

Υποβάθμισε επίσης το αξιόχρεο του Κιέβου για αξιόγραφα εκπεφρασμένα στο εγχώριο νόμισμα σε CCC+/C, από B+/B. Μάλλον ασυνήθιστο είναι το ότι δεν ανακοίνωσε ποια θεωρεί ότι είναι η «προοπτική» («θετική», «αρνητική» ή «σταθερή»: το στοιχείο αυτό αφήνει κάθε φορά να εννοηθεί αν προβλέπει ότι θα αναβαθμίσει, θα υποβαθμίσει ή θα αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή του στο εγγύς μέλλον).

Η ουκρανική οικονομία έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πολέμου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο περί συρρίκνωσής του ΑΕΠ κατά 35 ως 45% φέτος (Παγκόσμια Τράπεζα) και το έλλειμμα να φθάνει τα 5 δισεκ. δολάρια σε μηνιαία βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο χάος βυθίζεται η Θέουτα: 18 νεκροί μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν από το Μαρόκο στην Ισπανία – Διπλωματική κρίση με την Ιταλία
Η μαζική άφιξη περισσότερων από 1.500 ανθρώπων από το Μαρόκο οδήγησε σε στρατιωτική κινητοποίηση, υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Ρώμη
Θέουτα μεταναστευτικό 5
«Απόλυτο χάος» στην Ισπανία: Εννέα νεκροί μετανάστες στην προσπάθεια να φτάσουν στη Θέουτα – Η κυβέρνηση Σάντσεθ στέλνει στρατό
«Οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την Πολιτοφυλακή στην άσκηση των καθηκόντων της και σε ό,τι κριθεί αναγκαίο για τη διαφύλαξη της ασφάλειας της Θέουτα» αναφέρει το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών
Ισπανία
70
Ισπανία: Χιλιάδες μετανάστες «πλημμύρισαν» τη Θέουτα – Συγκλονίζουν τα βίντεο που φτάνουν στην ακτή κολυμπώντας από το Μαρόκο
Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα στα σύνορα και στέλνει τον υπουργό Εσωτερικών στην περιοχή
Μετανάστες στη Θεούτα της Ισπανίας
23