Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πούτιν στο στρατηγείο του πολέμου – Μπαράζ βομβαρδισμών στην Χερσώνα

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πούτιν στο στρατηγείο του πολέμου – Μπαράζ βομβαρδισμών στην Χερσώνα

Ουκρανία και Ρωσία αντάλλαξαν βομβαρδισμούς στην Χερσώνα, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για 6 νεκρούς και 13 τραυματίες. Την ίδια ώρα ο Πούτιν έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο γενικό επιτελείο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας ανέφερε πως 72χρονος σκοτώθηκε στο μπαλκόνι του από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας και 2 τραυματίστηκαν ενώ η Ρωσία έκανε λόγο για θύματα στην άλλη όχθη του Δνείπερου ποταμού, στην πόλη Σκάνταβσκ. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μίλησε για πέντε νεκρούς και ο διορισμένος από τη Μόσχα περιφερειάρχης της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντα αναφέρθηκε μέσω Telegram σε 11 τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Ο Μαρκ Κρούτοφ του Radio Free Europe/Radio Liberty ανέφερε μέσω Twitter ότι ουκρανικό πλήγμα με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από αμερικανικής κατασκευής σύστημα HIMARS είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν «ανώτεροι ρώσοι αξιωματικοί», επικαλούμενος «τόσο ρωσικές όσο και ουκρανικές πηγές».

Ο στρατός της Ρωσίας, που εισέβαλε στο έδαφος της Ουκρανίας πριν από 20 και πλέον μήνες, τον Φεβρουάριο του 2022, συνεχίζει να κατέχει περί το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας. Πέρυσι, ο ουρανικός στρατός ανακατέλαβε τμήμα της περιφέρειας της Χερσώνας, την οποία η Μόσχα έχει ανακοινώσει πως προσάρτησε.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πούτιν

Την ίδια ώρα ο Πούτιν επισκέφθηκε αιφνιδίως το γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού για την επιχείρηση στην Ουκρανία στο Ροστόφ επί του Ντον, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Πούτιν Ροστόφ μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.Ο Πούτιν «επισκέφθηκε το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Ροστόφ επί του Ντον αφού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στο Καζακστάν», όπου πέρασε ολόκληρη την ημέρα χθες, Πέμπτη, διευκρίνισε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωση.

Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, ο Ρώσος πρόεδρος συνοδευόταν από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και διοικητή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία Βαλέρι Γκερασίμοφ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στον Πούτιν επιδείχθηκαν νέοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και έγιναν αναφορές για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είχε ήδη μεταβεί στο Ροστόφ επί του Ντον στα τέλη Οκτωβρίου για συνομιλίες με στρατιωτικούς αξιωματούχους σχετικά με τη ρωσική επίθεση.

Το Ροστόφ επί του Ντον, που βρίσκεται κοντά στην Ουκρανία, έχει γίνει επιχειρησιακό κέντρο των ρωσικών δυνάμεων για την επίθεση σ’ αυτή τη γειτονική στη Ρωσία πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο Πούτιν είχε ήδη επισκεφθεί το γενικό επιτελείο σ’ αυτή την πόλη τον Αύγουστο και το Μάρτιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις