Κόσμος

Ουκρανία: Αυξάνει τη δύναμη του στρατού της – «Αυτό δεν σημαίνει πόλεμος», τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αυξάνεται η δύναμη του στρατού της Ουκρανίας κατά 100.000 μέλη τα επόμενα τρία χρόνια και παράλληλα αυξάνονται και οι μισθοί των στρατιωτών, μετά το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (1.2.2022) ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται πόλεμος με τη Ρωσία.

«Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους βουλευτές για την αύξηση της δύναμης του στρατού και πρόσθεσε «πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση, αλλά όχι την Ουκρανία».

Έτσι, ο πρόεδρος της χώρας κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι και ενωμένοι, να μην σπέρνουν πανικό και να μην εκμεταλλεύονται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διπλωματική και στρατιωτική στήριξη που λαμβάνει η χώρα του, την πιο σημαντική από το 2014, όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Η διπλωματική στήριξη προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική και πιο απόλυτη από το 2014 και συνεχίζεται. Η στρατιωτική και τεχνική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική, η πιο πολύτιμη και εξακολουθεί να φτάνει», τόνισε ο Ζελένσκι, την ώρα που πολλοί ηγέτες αναμένονται στο Κίεβο μέσα στην εβδομάδα.

Σήμερα αναμένονται στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Πολωνίας, Μπόρις Τζόνσον και Ματέους Μοραβιέτσκι. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθούν την Ουκρανία ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να μεταβούν στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η Ουκρανία εργάζεται «ενεργητικά» για τη διοργάνωση μιας νέας συνόδου για την επίλυση της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας.

Η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την γειτονική της Ουκρανία εν αναμονή μιας πιθανής εισβολής.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε πολεμική πρόθεση, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση έναν κατάλογο αιτημάτων, την ικανοποίηση των οποίων κρίνει απαραίτητη για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως την διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO.

Η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει αυτό το αίτημα, όμως έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες σχετικά με άλλα ζητήματα ασφαλείας, όπως η ανάπτυξη πυραύλων ή ο αμοιβαίος περιορισμός των στρατιωτικών γυμνασίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του
Ο Ζακ Μορέτι, ιδιοκτήτης του μπαρ όπου ξέσπασε πυρκαγιά την Πρωτοχρονιά στοιχίζοντας τη ζωή σε 41 ανθρώπους τέθηκε υπό κράτηση για ενδοοικογενειακή βία κατά της συζύγου του
Οι ιδιοκτήτες του μπαρ «Le Constellation» στο Κραν-Μοντάνα, ο Ζακ και η Τζέσικα Μορέτι μετά τη θανατηφόρα πυρκαγιά που ξέσπασε στο μπαρ «Le Constellation» κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς
Ο Τραμπ επιμένει ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι πλέον αμερικανικό έδαφος – Νέες απειλές του Ιράν για όποια χώρα συμμετάσχει στον «οικονομικό πόλεμο» των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε και πάλι χάρτη στον οποίο απεικονίζονται τα Στενά του Ορμούζ ως αμερικανικό έδαφος ενώ η Τεχεράνη χαρακτηρίζει εχθρό «οποιαδήποτε χώρα συμμετέχει στην εφαρμογή οικονομικών περιορισμών σε βάρος μας»
Ντόναλντ Τραμπ, Στενά Ορμούζ, Ιράν