Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Φτιάχνονται καταφύγια με ρεύμα και νερό – «Έρχεται ο χειρότερος χειμώνας μετά τον Β’ Παγκόσμιο»

Ουκρανία: Φτιάχνονται καταφύγια με ρεύμα και νερό – «Έρχεται ο χειρότερος χειμώνας μετά τον Β’ Παγκόσμιο»

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προέβλεψε ότι οι περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολο χειμώνα, εξαιτίας των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές από τους βομβαρδισμούς του στρατού της Ρωσίας.

«Αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Δήμαρχος του Κιέβου στην Bild, ενώ οι αρχές της Ουκρανίας υποσχέθηκαν καταφύγια με θέρμανση και νερό και κάλεσαν τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια.

Ειδικά κέντρα – καταφύγια

Ειδικά κέντρα θα δημιουργηθούν σε όλη την Ουκρανία για να προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, ίντερνετ και φαρμακείο, δωρεάν και όλο το 24ωρο, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα.

Λόγω των ρωσικών επιθέσεων σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση για μεγάλα διαστήματα, επηρεάζοντας έως και 10 εκατομμύρια καταναλωτές κάθε φορά. Ο διαχειριστής του εθνικού δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε χθες, Τρίτη, ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι «κολοσσιαίες».

«Αν υπάρξουν νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα και είναι ξεκάθαρο ότι η ηλεκτροδότηση δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί για ώρες, τα “αήττητα κέντρα” θα ενεργοποιηθούν με όλες τις βασικές υπηρεσίες», εξήγησε ο Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι περίπου 8.500 γεννήτριες εισάγονται στη χώρα καθημερινά.

Οι αρχές χθες προειδοποίησαν ότι οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου.

Κλίτσκο: Το Κίεβο ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

«Το Κίεβο είναι αναγκασμένο να ετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ακόμη και για την εκκένωση μέρους του πληθυσμού», είπε ο Κλίτσκο, σπεύδοντας να συμπληρώσει «αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί».

Ο Βιτάλι Κλίτσκο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πως προσπαθεί να αναγκάσει τους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πόλη με τους βομβαρδισμούς υποδομών.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να κατατρομοκρατήσει τον κόσμο, να τον κάνει να παγώσει, χωρίς φως, για να θέσει τον ουκρανό Ζελένσκι υπό πίεση» είπε ο δήμαρχος του Κιέβου. «Αλλά δεν θα γίνει τίποτε τέτοιο. Η εντύπωσή μου είναι πως ο κόσμος θα θυμώσει περισσότερο, θα γίνει πιο αποφασισμένος. Ούτε θα πεθάνουμε, ούτε θα το βάλουμε στα πόδια όπως θέλει ο Πούτιν», επέμεινε.

Ζήτησε εξάλλου η Γερμανία να στείλει το ταχύτερο γεννήτριες, προστατευτικό ιματισμό και διάφορα είδη ανθρωπιστικής φύσης, πέρα από όπλα και πυρομαχικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις