Πέμπτη, 23 Μαΐ
27oC Αθήνα

Ουκρανία: Η φωτογραφία της εγκύου που συγκλόνισε τον πλανήτη τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας

Ουκρανία: Η φωτογραφία της εγκύου που συγκλόνισε τον πλανήτη τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Στις 9 Μαρτίου 2022, στη Μαριούπολη, η έγκυος Ιρίνα Καλίνινα ξαπλωμένη στο φορείο κρατώντας την κοιλιά της, τραυματισμένη, ωχρή και πονεμένη απομακρύνεται από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο.

Είναι μία τις εφιαλτικές φωτογραφίες των πρώτων εβδομάδων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και φέρνει στο φως «την δολοφονία των μελλοντικών γενιών των Ουκρανών». Σήμερα, η φωτογραφία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του ιδρύματος World Press Photo.

Ο «Μίρον» που παραπέμπει στην λέξη mir που σημαίνει ειρήνη, γεννήθηκε νεκρός σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μισή ώρα αργότερα, η μητέρα του, 32 ετών, πέθανε και εκείνη.

Η φωτογραφία είναι του Γεβγκένιι Μαλολέτκα του Associated Press (AP) «συνέλαβε την παράνοια και την φρίκη του πολέμου» και «έφερε στο φως την δολοφονία των μελλοντικών γενιών των Ουκρανών», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του περίφημου διαγωνισμού Φωτοδημοσιογραφίας.

Ο Ουκρανός φωτοδημοσιογράφος, που διηγήθηκε ότι έφθασε μία ώρα πριν από την εισβολή της Μαριούπολης, ήταν ένας από τους λίγους φωτογράφους που κατέγραψαν τα γεγονότα.

«Επί 20 μέρες ζήσαμε μαζί με το προσωπικό των ασθενοφόρων στο υπόγειο του νοσοκομείου και σε καταφύγια μαζί με τους κατοίκους. Προσπαθήσαμε να δείξουμε τον τρόμο με τον οποίο ζούσαν οι Ουκρανοί», είπε.

Σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης, η Μαριούπολη πολιορκήθηκε και βομβαρδίστηκε επί πολλές εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου και του νοσοκομείου παίδων στις 9 Μαρτίου 2022 στην Μαριούπολη συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CBS News (@cbsnews)

Η Μαριούπολη έπεσε τελικά στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων τον Μάιο 2022 έπειτα από λυσσώδη αντίσταση. Σύμφωνα με το Κίεβο, το 90% της πόλης ισοπεδώθηκε και 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε την πολιορκία της Μαριούπολης «κατάφωρο έγκλημα πολέμου».

Με την βράβευση και την ανάδειξη της φωτογραφίας αυτής, η κριτική επιτροπή «ελπίζει ότι ο κόσμος θα σταματήσει και θα αναγνωρίσει τις αβάσταχτες αλήθειες αυτού του πολέμου και να σκεφτεί το μέλλον της Ουκρανίας».

Οι βραβευμένες φωτογραφίες θα εκτεθούν από τις 22 Απριλίου στο Αμστερνταμ, έδρα του ιδρύματος World Press Photo, πριν εκτεθούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις