Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ουκρανία: Η Γαλλία στέλνει τεθωρακισμένα -Υπό εξέταση και η αποστολή πυραύλων κατά πλοίων

Ουκρανία: Η Γαλλία στέλνει τεθωρακισμένα -Υπό εξέταση και η αποστολή πυραύλων κατά πλοίων

Η Γαλλία στέλνει πολλά τεθωρακισμένα (μεταφοράς προσωπικού και μάχης) στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας  Σεμπαστιάν Λεκορνού.

«Για να μετακινούνται με ταχύτητα σε ζώνες υπό εχθρικά πυρά, οι Ουκρανοί στρατιώτες χρειάζονται τεθωρακισμένα οχήματα», συνόψισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Parisien-Aujourd’hui en France και μεταφορτώθηκε χθες Δευτέρα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Το Παρίσι θα «παραδώσει, σε μεγάλες ποσότητες, οχήματα αυτού του τύπου, VAB τα οποία «διαθέτουν οπλισμό», είπε.

Ο Λεκορνού επιβεβαίωσε επίσης την αποστολή στην Ουκρανία άλλων έξι πυροβόλων μακρού βεληνεκούς CAESAr, πέραν των δώδεκα που έχουν σταλεί ήδη για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Τα συστήματα αυτά 155 χιλιοστών, προσαρμοσμένα σε φορτηγά, έχουν δραστικό βεληνεκές που μπορεί να ξεπερνά τα σαράντα χιλιόμετρα, ανάλογα με τα πυρομαχικά. Μπορούν να βάλλουν από έξι ως οκτώ φορές ανά λεπτό.

Δεν διευκρίνισε πάντως την ημερομηνία που προβλέπεται για την παράδοση των επιπλέον συστημάτων του πυροβολικού, την οποία υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 16η Ιουνίου, όταν επισκέφθηκε το Κίεβο.

Υπό εξέταση η αποστολή πυραύλων κατά πλοίων

Για την παράδοση πυραύλων κατά πλοίων, τους οποίους ζητεί η ουκρανική κυβέρνηση για να σπάσει «τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στερώντας από πολλές χώρες τις παραδόσεις σιτηρών και πρώτων υλών», ο υπουργός περιορίστηκε να πει πως είναι «ανάμεσα στους φακέλους που εξετάζονται», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, το Παρίσι έχει παραδώσει στο Κίεβο, πέρα από τα πυροβόλα CAESAr, αντιαρματικούς πυραύλους Milan και αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral. Στα μέσα Απριλίου, η τότε υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η Φλοράνς Παρλί, υπολόγιζε ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που είχε προμηθεύσει μέχρι τότε το Παρίσι στο Κίεβο ξεπερνούσε σε αξία τα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις