Κόσμος

Ουκρανία: Η Γαλλία στέλνει τεθωρακισμένα -Υπό εξέταση και η αποστολή πυραύλων κατά πλοίων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Γαλλία στέλνει πολλά τεθωρακισμένα (μεταφοράς προσωπικού και μάχης) στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας  Σεμπαστιάν Λεκορνού.

«Για να μετακινούνται με ταχύτητα σε ζώνες υπό εχθρικά πυρά, οι Ουκρανοί στρατιώτες χρειάζονται τεθωρακισμένα οχήματα», συνόψισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Parisien-Aujourd’hui en France και μεταφορτώθηκε χθες Δευτέρα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Το Παρίσι θα «παραδώσει, σε μεγάλες ποσότητες, οχήματα αυτού του τύπου, VAB τα οποία «διαθέτουν οπλισμό», είπε.

Ο Λεκορνού επιβεβαίωσε επίσης την αποστολή στην Ουκρανία άλλων έξι πυροβόλων μακρού βεληνεκούς CAESAr, πέραν των δώδεκα που έχουν σταλεί ήδη για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Τα συστήματα αυτά 155 χιλιοστών, προσαρμοσμένα σε φορτηγά, έχουν δραστικό βεληνεκές που μπορεί να ξεπερνά τα σαράντα χιλιόμετρα, ανάλογα με τα πυρομαχικά. Μπορούν να βάλλουν από έξι ως οκτώ φορές ανά λεπτό.

Δεν διευκρίνισε πάντως την ημερομηνία που προβλέπεται για την παράδοση των επιπλέον συστημάτων του πυροβολικού, την οποία υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 16η Ιουνίου, όταν επισκέφθηκε το Κίεβο.

Υπό εξέταση η αποστολή πυραύλων κατά πλοίων

Για την παράδοση πυραύλων κατά πλοίων, τους οποίους ζητεί η ουκρανική κυβέρνηση για να σπάσει «τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στερώντας από πολλές χώρες τις παραδόσεις σιτηρών και πρώτων υλών», ο υπουργός περιορίστηκε να πει πως είναι «ανάμεσα στους φακέλους που εξετάζονται», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, το Παρίσι έχει παραδώσει στο Κίεβο, πέρα από τα πυροβόλα CAESAr, αντιαρματικούς πυραύλους Milan και αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral. Στα μέσα Απριλίου, η τότε υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η Φλοράνς Παρλί, υπολόγιζε ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που είχε προμηθεύσει μέχρι τότε το Παρίσι στο Κίεβο ξεπερνούσε σε αξία τα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: «Προκαταρκτικές συνομιλίες την Παρασκευή στο Μπούργκενστοκ» λέει η Ελβετία
Σύμφωνα με το ελβετικό ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ και το Ιράν, μαζί με τους μεσολαβητές Πακιστάν και Κατάρ, να συναντηθούν αύριο στο Μπούργκενστοκ για προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας
Οι σημαίες ΗΠΑ και Ιράν
Ο Τζίμι Κίμελ αποδομεί τη συμφωνία του Τραμπ με το Ιράν σε 35 δευτερόλεπτα – Το «καρφί» για τη Μελάνια
«Δώσαμε στο Ιράν τον πλήρη έλεγχο του Στενού του Ορμούζ και πετάξαμε μέσα τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια, γιατί όχι;» λέει μεταξύ άλλων ο αμερικανός παρουσιαστής
Ο Τζίμι Κίμελ
Τραμπ σε Νετανιάχου: «Σταμάτα να ανατινάζεις κτίρια στον Λίβανο» – Ακόμα ένα έντονο τηλεφώνημα
Δημοσίευμα της Wall Street Journal περιγράφει μια ολοένα πιο τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο ηγετών, με τον Τραμπ να εμφανίζεται ενοχλημένος από τις συνεχείς στρατιωτικές πρωτοβουλίες του Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Διαβάζοντας τα άρθρα της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι ακριβώς πήρε η Ουάσιγκτον, τι έδωσε στην Τεχεράνη
Στα χαρτιά τερματίζει τις εχθροπραξίες, ανοίγει ξανά το Ορμούζ και επαναφέρει την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη στο τραπέζι των πυρηνικών διαπραγματεύσεων - Η ακτινογραφία της συμφωνίας
Ο Τραμπ υπογράφει στις Βερσαλλίες τη συμφωνία με το Ιράν