Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Ουκρανία: Η Ουάσινγκτον θα παράσχει πυρομαχικά διασποράς – Τα βήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συζητηθούν στο Βίλνιους

Ουκρανία: Η Ουάσινγκτον θα παράσχει πυρομαχικά διασποράς – Τα βήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συζητηθούν στο Βίλνιους
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, ξεπερνώντας ένα σημαντικό όριο στον τύπο των όπλων που προσφέρονται στο Κίεβο για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.

“Είναι μια δύσκολη απόφαση. Την αναβάλαμε” για κάποιο χρόνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι ήταν αυτό ήταν “το σωστό να γίνει”.

Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με τους συμμάχους και αφότου η κυβέρνησή του “συνέστησε ομόφωνα” την πρόταση αυτή.

Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν δώσει “γραπτές” εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση που θα κάνουν αυτών των όπλων για να ελαχιστοποιήσουν “τους κινδύνους που ενέχουν (τα όπλα αυτά) για τους πολίτες”.

Πρόσθεσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς κατά της Ουκρανίας από την αρχή της σύγκρουσης και ότι η χρήση βλημάτων πυροβολικού από την Ουκρανία είναι τόσο συχνή που είναι δύσκολο να διατηρηθεί η παραγωγή.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ακόμη ότι η Ουκρανία δεν θα “ενταχθεί στο ΝΑΤΟ” στο τέλος της συνόδου κορυφής του Βίλνιους, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, ακόμη κι αν το θέμα τεθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Το Κίεβο “έχει ακόμη πολλά στάδια να περάσει πριν μπορέσει να γίνει μέλος” της Ατλαντικής Συμμαχίας, διευκρίνισε.

Παρότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά τη σύνοδο κορυφής, τα μέλη της θα συζητήσουν ποια βήματα είναι απαραίτητα ώστε το Κίεβο να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις